Начало Автомобили iQ и Avensis на Тойота получиха 5 звезди на Euro NCAP

iQ и Avensis на Тойота получиха 5 звезди на Euro NCAP

112
0

На 18 февруари Европейската агенция за оценка на безопасността на автомобили, Euro NCAP, представи нов принцип за оценяване, целящ да осигури по-точно дефиниране на общия резултат за безопасност на тестваните автомобили. Трите рейтинга, определяни до момента, се заменят с един, който се фокусира върху цялостното представяне на превозното средство.

Моделите на Toйота винаги са имали отлични резултати при тестовете провеждани от Euro NCAP. Новите Avensis и iQ затвърдиха тази тенденция, постигайки рейтинг от 5 звезди при нововъведената по-строга система за оценяване.

Новата система за оценяване на Euro NCAP комбинира средно претеглена оценка от 50% сигурност за възрастни пътници, 20% за деца пътници, 20% защита на пешеходци и 10% за наличие на системи, подпомагащи шофьора. За покриване на 5 звезди минималното изискване е 70%.

За първи път се оценяват и включват в скалата за оценка системи за подпомагане на шофьора, като Vehicle Stability Control и регулируем ограничител на скоростта. За да могат да бъдат включени в системата за оценка, подобни устройства трябва да са монтирани серийно в минимум 85% от автомобилите от този модел, продавани във всички страни-членки на ЕС.

Общият резултат на новия Avensis е 81%, което подчертава високите нива на активна и пасивна безопасност в гамата на Toйота.

Въпреки изключително компактните си и практични „градски” размери iQ не прави компромис по отношение на активната и пасивна безопасност, постигайки забележитения общ резултат от 79%. Всяко iQ е стандартно оборудвано с 9 въздушни възглавници, включително и с първата в света въздушна възглавница, предпазваща отзад главите на пътниците на задните седалки, ABS, разпределение на спирачното усилие (EBD), стабилизираща програма (VSC) и система за контрол на сцеплението (TRC).