Начало Рали IRC – рали Монте Карло 2011 – Буфие е новият лидер след...

IRC – рали Монте Карло 2011 – Буфие е новият лидер след снежните премеждия

34
0

Бриан Буфие (Пежо 207 S2000) е новият водач във временното генерално класиране на рали Монте Карло 2011, след тоталния обрат в надпреварата, настъпил по време на следобедните два етапа.

До обедния сервиз Юхо Ханинен от екипа на Шкода заемаше първото място като най-близо до него бе Петер Солберг, изоставащ на близо минута.

От сервиза, отправяйки се за следобедните етапи, повечето екипажи решиха да излязат с гуми интермедия, тъй като не очакваха условията в рали Монте Карло толкова рано да придобият типичния си вид. Вчера бе слънчево и сухо, а сутринта на втория ден, въпреки че бе студено, също бе сухо.

По време на първата от двете следобедни отсечки обаче настъпи рязка промяна в условията. Тя бе валидна за втората половина на етапа, преминаваща през високопланинска местност, където започна да вали сняг. Валежът като по поръчка се усили за по-късно стартиращите лидери в генералното класиране Ханинен и Солберг, които допълнително бяха затруднени от факта, че автомобилите им бяха с интермедии. Петер дори се завъртя, но успя да завърши благополучно.

Така най-бързо време в отсечката постигна Бриан Буфие, следван от Франсоа Делкур (който бе с гуми с шипове!), Гай Уилкс и Стефан Саразен. Солберг бе с 13-о време, а Ханинен остана 14-и.

Важна подробност – между двете отсечки нямаше сервиз за смяна на гуми и екипажите с интермедии бяха принудени да продължат с тях.

По време на следващата, последна за деня отсечка, освен че снегът бе още повече, започна и да се смрачава.

Буфие оцеля след две завъртания в етапа и финишира с второ време, което пък му позволи да запази лидерството.

Етапна победа извоюва 48-годишният Франсоа Делкур, печелил рали Монте Карло през далечната 1994 г. Посредством резултата от отсечката от 8-о място в генералното французинът се изкачи до 2-о. Трети в общата таблица след края на втория ден е Фреди Лоа.

Предишният лидер Ханинен в момента е шести, а Солберг седми.

Утре предстои последният ден от тазгодишното издание на рали Монте Карло, а отсечките, които екипажите ще трябва да преминат, са пет.