Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Искат ограничаването на двигателите до 3 на сезон от 2018 г.

Искат ограничаването на двигателите до 3 на сезон от 2018 г.

34
0
двигател,Мерцедес

Производителите на мотори във Формула 1 – Мерцедес, Ферари, Рено и Хонда, са постигнали съгласие за това броят на двигателите за един сезон от 2018 г. да бъде намален на едва 3. Мярката е с цел допълнително намаляване на разходите в спорта.

Според сегашния правилник разрешените задвижващи системи на сезон са 4 или 5 за година с повече от 20 старта, каквато е 2016 г. С намаляването на бройката биха паднали разходите за производителите, което от своя страна би позволило цената за доставка на агрегати за частните отбори да намалее до 12 млн. евро на сезон, каквото беше първоначалното желание на ФИА.

Предстои идеята да бъде дискутирана с Ф1 Комисията и Стратегическата група по-късно този месец. Според спортния шеф на Мерцедес Тото Волф споразумението между производителите, което предстои да бъде обсъдено с отборите и всички заинтересовани страни, ще донесе много блага на повечето от тимовете.

Според спортния директор на Ред Бул Кристиан Хорнер обаче няма достатъчно доказателства, че промяната в правилата ще доведе до намаляване на разходите за изработката на моторите и съответно до тяхното поевтиняване за частните отбори.