Начало Други Isotta Fraschini продължава подготовката си за участие в WEC

Isotta Fraschini продължава подготовката си за участие в WEC

119
0
Isotta Tipo 6 LMH
снимка, Isotta Fraschini

Isotta Fraschini продължава подготовката си за участие в WEC. Италианският производител ще направи първи шейкдаун на новия прототип Tipo 6 LMH. Това ще се случи на италианската писта Валелунга в периода 11-12 април.

Isotta Tipo 6 LMH ще направи първите си обиколки през следващата седмица на пистата Валелунга край Рим. Прототипът ще бъде тестван от Маурицио Медиани. Италианецът е тестов пилот на Michelotto Engineering. Това е компания, която ръководи проектирането и разработването на Isotta Tipo 6 LMH

Медиани вече има опит в световния шампионат за издръжливост след като се включи в клас LMP2 през 2016 г. Тогава той караше прототипа BR01 на SMP Racing, задвижван от двигател на Нисан. Медиани вече участва активно в проекта на Isotta Fraschini и прекарва време в симулатора.

„Всичко върви по план. След две седмици изпитания на динамометричния стенд [задвижване на четирите колела] и прекарано време в аеродинамичния тунел сме готови да излезем на пистата“, сподели шефът на Isotta Fraschini Клаудио Беро.

„Маурицио ще кара за първи път, защото е важно в автомобила да има човек, който вече е работил с инженерите и техниците. Ще калибрираме всичко на пистата. След това вероятно ще се върнем на динамометричния стенд и аеродинамичния тунел за финални проверки. Накрая ще можем да започнем тестовата си програма.“

Програмата вероятно ще започне през май след допълнително валидиране на аеродинамиката на Isotta и тестове за скорост на права линия по-късно този месец.

„След това през май можем да очакваме да проведем два или три теста“, каза още Беро.

Италианецът също така настоя, че все още не е взето решение кой ще проведе следващите тестове и след това ще кара автомобила в WEC. Той изключи възможността победителят Пастор Малдонадо да участва в програмата в краткосрочен план. Бившият пилот от F1 посети централата на Isotta в Милано миналия месец.

Беро обясни, че венецуелецът е посетил фабриката на марката от чисто любопитство.

„Нито в неговите, нито в нашите планове влиза да се състезава с автомобила, но може би ще направим един тест в бъдеще.“

Isotta Tipo 6 LMH вероятно ще направи състезателен дебют в световния шампионат за издръжливост в партньорство с британския отбор Vector Sport. Според предварителните планове това трябва да се случи в състезанието „6 часа на Монца“, което ще се проведе през юли.

Хиперавтомобилиът Tipo 6 вече е преминал успешно краш-теста. Сега следва процесът на хомологация при ФИА и Automobile Club de l’Ouest (ACO).