Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Исторически триумф за BMW

Исторически триумф за BMW

47
0

Исторически триумф записа отборът на BMW Заубер на пистата Жил Вилньов, след като Роберт Кубица и Ник Хайдфелд спечелиха двойна победа в Гран при на Канада. Шефът на тима доктор Марио Тайсен прие особено емоционално успеха, след като на практика този тим е рожба на неговата амбиция и увереност, че екипът може да стигне върха във Формула 1.
Невероятно съм развълнуван, трудно ми е да намеря думи. Надявахме се на още един подиум в Монреал, но не сме и мечтали за двойна победа. Поздравления за пилотите и за целия отбор в Мюнхен и Хинвил. Днес поставихме крайъгълен камък и мисля, че ще празнуваме дълго – каза Тайсен.
На Кубица пък явно се пада честта наистина да постига забележителни успехи с BMW Заубер. Откритието на доктор Тайсен доказва непрекъснато от началото на сезона, че доверието в него е оправдано и днес, след 41 старта в Гран при, се качи на най-високото стъпало на почетната стълбичка.
Фантастично е да спечеля с BMW Заубер! Израснахме заедно [с отбора] и благодаря на тима за това, че ни предостави добър автомобил, с който спечелихме и първото, и второто място. Темпото ни може би още не е най-доброто, тъй като не можех да следвам Люис. Но е фантастично – за мен, за отбора, за страната и феновете ми. Победих в Канада, където се ударих толкова лошо миналия сезон, а целта ни бе победа тази година… Изпълнихме я, водя в шампионата и се надявам на 100% подкрепа от отбора, за да запазим това до последната надпревара – каза щастливият Кубица след финала.
Полякът допълни с чувство за хумор, че трябва да е благодарен на Люис Хамилтън, задето е избрал да се удари в Кими Райконен (Ферари), а не в него. Роберт бе точно до финландеца, когато пилотът на Макларън не спря и блъсна колегата си от Скудерията.
Съотборникът на Кубица Ник Хайдфелд заяви, че също е щастлив от успеха. Германецът не върви толкова добре през този сезон като Кубица, но второто място в Канада е вторият му подиум за сезона след същото постижение в първата надпревара в Австралия.
Добро състезание за мен с чудесен резултат при ситуацията, в която се намирам. През този уикенд видяхме, че нещата ми вървяха по-леко. Иначе аз съм с отбора от самото начало. Прекрасно е да спечелим победа, при това двойна с Роберт. Това показва, че наистина вървим в правилната посока. За следващата година целта ни е да се борим за титлата. В тази посока са насочени действията ни. Голямо благодаря на тима, особено на момчетата в Хинвил, които ми направиха нова кола след Монако – допълни Хайдфелд.