Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Историята на Мерцедес-Бенц в автомобилния спорт III

Историята на Мерцедес-Бенц в автомобилния спорт III

122
0

1996 г. Макларън Мерцедес е отново 4-и при конструкторите в F1. Хакинен се класира 5-и, а Дейвид Култард е 7-и при пилотите. Заедно двамата записват 6 подиума. Шнайдер печели 6 победи в ITC и е вицешампион в сериите.

1997 г. Култард печели Гран при на Австралия и Италия в F1, става 3-и при пилотите в световния шампионат. Хакинен е пръв в Гран при на Европа, а в крайното подреждане е 6-и. С 6 победи в 11 старта AMG-Мерцедес и Бернд Шнайдер печелят шампионата на ФИА GT. В американските серии КАРТ Мерцедес-Бенц печели титлата при производителите с 9 победи в 17 старта.

1998 г. Мика Хакинен и Макларън Мерцедес печелят титлите и при пилотите, и при конструкторите във Формула 1. Финландецът взима 8 победи, а Култард – една, като е трети в крайното подреждане. Клас Лудвиг, Рикардо Зонта и AMG Мерцедес триумфират в GT шампионата с рекордно постижение – 10 победи от 10 надпревари. Грег Муур печели 2 победи в КАРТ с Рейнард с двигател Мерцедес-Бенц.

1999 г. Хакинен за втори път е световен шампион в Гран при с 5 победи. Макларън Мерцедес са вицешампиони при конструкторите. Култард печели две състезания и е 4-и в класирането при пилотите.

2000 г. Макларън Мерцедес и Хакинен са вицешампиони при конструкторите и пилотите в F1. Финландецът взима 4 Гран при, а Дейвид Култард е трети в общото крайно подреждане с 3 успеха. Бернд Шнайдер взима титлата в DTM с 6 победи.

2001 г. Макларън Мерцедес са вицешампиони при пилотите и конструкторите в F1 с Дейвид Култард, а Хакинен е пети в подреждането при състезателите. И двамата пилоти печелят по две победи. Бернд Шнайдер взима втора поредна титла в DTM с 3 победи. С 8 успеха в 10 старта Мерцедес-Бенц отново е най-успешният производител в немските серии за туристически автомобили. Мика Хакинен прекратява активната си спортна кариера във Формула 1 в края на сезона.

2002 г. Трето място при конструкторите взима Макларън Мерцедес в F1. Култард печели Гран при на Монако и е 5-и при пилотите, а новият му съотборник Кими Райконен се нарежда 6-и. Пилотите на Мерцедес-Бенц в DTM печелят 5 от 10 старта. Шнайдер става вицешампион, а Мерцедес-AMG/Водафон е шампион при отборите.

2003 г. Дейвид Култард печели първата за сезона надпревара в Гран при в Мелбърн, а Кими Райконен записва първия си успех в F1 в Куала Лумпур. Финландецът е вицешампион, а Макларън Мерцедес са трети при конструкторите. Бернд Шнайдер взима четвърта титла в DTM след триумфите си през 1995, 2000 и 2001 г. Пилоти на Мерцедес-Бенц печелят 9 от 10 старта. В новите европейски серии Формула 3 7 пилоти в 3 отбора се състезават с двигателя на Мерцедес-Бенц М271, като печелят 6 победи от 20 старта. Кристиян Клийн с Мюке и кола Далара Мерцедес става вицешампион и печели престижната надпревара F3 Мастърс на Зандвоорт.