Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Историята на Мерцедес-Бенц в автомобилния спорт IV

Историята на Мерцедес-Бенц в автомобилния спорт IV

27
0

2004 г. Кими Райконен печели Гран при на Белгия, както и две втори места на Силвърстоун и в Сао Пауло и трето в Китай. В класирането при пилотите за сезона е 7-и, Макларън Мерцедес са 5-и при конструкторите във Формула 1. Дейвид Култард напуска отбора след 150 старта със сребърните, а Хуан Пабло Монтоя става съекипник на Райконен за следващата състезателна година. Гари Пафет (С-класа AMG-Мерцедес) печели три кръга в DTM. Джейми Грийн става шампион във Формула 3 с Далара Мерцедес. Съотборникът му Александър Према печели победи в престижните надпревари Мастърс на Зандвоорт и в Макау.

2005 г. Отборът на Макларън Мерцедес печели 10 от 19-е старта за сезона, като Кими Райконен е пръв в 7, а Хуан Пабло Монтоя – в 3 състезания. Финландецът и отборът стават вицешампиони за годината във Формула 1. Гари Пафет печели титлата в DTM с 5 победи от 11 старта, докато Жан Алези, Мика Хакинен и Бернд Шнайдер печелят още 3 успеха за Мерцедес-Бенц.

2006 г. Макларън Мерцедес е 3-и при конструкторите във Формула 1, Райконен – 5-и, а Монтоя – 8-и в подреждането при пилотите. Колумбиецът преждевременно напуска отбора и на негово място до края на сезона се състезава Педро де ла Роса. В края на годината и Кими Райконен си тръгва от тима. Отборът подписва за следващата състезателна година с вече двукратния световен шампион Фернандо Алонсо и първенеца в GP2 Люис Хамилтън. В DTM Бернд Шнайдер печели пета титла.

2007 г. 8 победи от 17 старта печелят Алонсо и Хамилтън, като и двамата в края на сезона имат еднакъв брой точки – по 109. В DTM Мерцедес-Бенц постига 7 победи в 10 състезания, Бруно Шпенглер е вицешампион в сериите.

2008 г. Люис Хамилтън печели световната титла във Формула 1 с тима на Макларън Мерцедес, като печели 5 от 18-е старта през сезона. В драматичния финал в Бразилия англичанинът триумфира в последния възможен момент, изпреварвайки в последния завой на последната обиколка Тимо Глок, за да заеме пета позиция, достатъчна, за да грабне титлата. Ковалайнен взима първа победа в кариерата си в Унгария и е 7-и в крайното класиране. Макларън Мерцедес са вицешампиони при конструкторите. В DTM пилотите на Мерцедес-Бенц печелят пет от 11 надпревари, като Пол ди Реста финишира втори в подреждането за сезона, а отборът триумфира с титлата при конструкторите.

2009 г. 10 от 17 състезания във Формула 1 са спечелени от болиди с двигатели Мерцедес, като ползващият тези мотори тим на Браун Гран при триумфира с двете световни титли в Гран при. Хамилтън е победител в Унгария, като за първи път в историята побеждава кола със система KERS, а след това печели и в Сингапур, завършвайки сезона на пета позиция. Хейки Ковалайнен е 12-и. В DTM резултатът за Мерцедес е 6 победи от 10 надпревари. В края на годината Даймлер и Аабар Инвестмънтс купуват 75,1% от Браун Гран при и създават Мерцедес Гран при с пилоти Михаел Шумахер и Нико Розберг.

2010 г. историята продължава…