Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Иван Леонов отново недостижим в БгФ1 ГП на Сан Марино

Иван Леонов отново недостижим в БгФ1 ГП на Сан Марино

448
0
БгФ1 ГП на Сан Марино

Иван Леонов спечели трудна четвърта победа в Българския Формула 1 шампионат за сезон 2023. Той успя да победи своя съотборник Самуил Иванов, който го подлагаше под натиск по време на цялото състезание. Имаше момент в който изглеждаше, че именно Самуил ще спечели първата си победа в шампионата.

В квалификацията изненадващо, първата позиция спечели Иван Иванов (Sparta Racing Team) с време 1:16.400, побеждавайки съотборниците в NetRex Grand Prix. Четвърти потегли Насим Рула (Braking Point Racing), а пети Николай Караколев от отбора на Oracle Apex Racing. Другият пилот на Oracle Apex Racing не успя да вземе в този кръг, заради проблем с педалите.

На старта много силно потегляне направи Насим Рула. Той влезе от вътрешната страна на първи завой и зае втората позиция, изпреварвайки пилотите на NetRex Grand Prix. По подобен начин стартира и Николай Караколев, който се възползва от проблемите с гумите на лидерите в шампионата, и успя да се справи в тях. Изкачи се на трета позиция след първите завои на първата обиколка, но после сгреши и се завъртя.

В началото на третата обиколка Насим Рула допусна грешка при спирането на първи завой. Леонов се възползва и го изпревар. Все пак Насим бързо си върна ритъма и изпревари отново Леонов в следващата обиколка, показвайки му, че е тук, за да го победи. Всички бяха учудени от темпото на Леонов, То не беше това, което всички очакваха. След състезанието, Леонов сподели, че е имал огромни проблеми с работата на болида си в първите няколко обиколки от състезанието, заради настройките, които е избрал. Надявал се е да кара с ниско притискане, което да му даде по-висока скорост на правите.

В началото на шеста обиколка Насим Рула изпревари Иван Иванов и поведе в състезанието. Леонов и Самуил Иванов стояха на приблизително секунда зад първите двама.

Грешка на Иван Иванов при атаката на „Аква Минерали“ в осма обиколка, позволиха на пилотите на NetRex GP да спечелят още една позиция без борба. Така получиха директен достъп до лидера в надпреварата Рула, който натискаше сериозно, за да натрупа преднина.

Обиколка по-късно, лидерът в състезанието Насим Рула, в опитите си да спечели още малко време пред преследвачите си, допусна нова грешка, завъртя се и загуби много време и позиции. Това се оказа златна възможност за пилотите на NetRex Grand Prix, които поведоха. Въпреки че не бяха най-бързи показаха, че постоянството и липсата на грешки са ключови.

Преди първите спирания в бокса, Иван Леонов започна да натиска по-сериозно.  Искаше да натрупа по-голяма преднина пред съотборника си. Самуил Иванов забеляза, че започна да губи време и спря в бокса в края на обиколка 17. На свой ред Леонов спря за смяна на гуми в края на обиколка 21, и излезе зад Самуил Иванов. Това го постави в ситуация, в която да трябва да изпреварва на пистата. Атаката срещу Самуил Иванов дойде в обиколка 28. С помощта на системата за намаляване на челното съпротивление (DRS) и различните настройки, които му позволяваха по-висока максимална скорост, Леонов завърши успешно атаката си и поведе в надпреварата.

До края на състезанието Самуил се опитваше да притиска опитния си съотборник, но това се оказа невъзможна задача, заради по-ниската скорост на правите на болида на Самуил Иванов. И така в крайна сметка, нова двойна победа за NetRex Grand Prix. Втори пореден подиум за Иван Иванов, който се закани да промени нещата още в следващия кръг и да се бори не само за третото място, а за победата. Четвърти остана Николай Караколев, а едва пети завърши Насим Рула.

Регистрациите за участие са отворени през целия сезон. За повече информация може да посетите нашия сайт : https://simracing.bg/bgf1/ или да ни намерите в Дискорд: https://discord.com/invite/YXP4gwJ

Пилотите излизат в пауза от близо месец заради абитуриентските балове, а следващото състезание ще бъде на 4 юни (неделя). Тогава ще се проведе петият кръг от сезон 2023 на БгФ1. Пистата домакин е легендарната писта Silverstone (Великобритания), любима дестинация на много пилоти, която разполага с много места за изпреварване и интригата е гарантирана.