Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Иван Леонов с инфарктна победа в БгФ1 ГП на Унгария

Иван Леонов с инфарктна победа в БгФ1 ГП на Унгария

392
0
Иван Леонов и Иван Иванов - БгФ1, Гран при на Унгария 2023

Иван Леонов (NetRex GP) спечели надпреварата на пистата Хунгароринг след изключително тежко състезание. Той беше подложен на постоянни атаки в продължение на 49 обиколки от страна на Иван Иванов. В крайна сметка, Леонов успя да спечели състезанието, пресичайки финала със само 3 десети преднина пред Иванов!

В квалификацията първи на пистата излезе именно шампионът за сезон 2022. Той записа първо време, което обаче беше подобрено от Иван Иванов. Двамата пилоти успяха да направят разлика на всички останали и постоянно си разменяха най-бързи обиколки, спорейки за спечелването на първата позиция. Тя тук на Хунгароринг, щеше да има ключово значение за цялостното развитие на състезанието. В крайна сметка най-чиста обиколка успя да направи Иван Иванов, който спечели вторият си пол-позишън за сезона. Той беше единственият пилот, който успя да слезе в рамките на 1:16, побеждавайки Леонов с близо 0.2 сек. Изненадата в квалификацията с трето време бе Ивайло Каменов, изпреварвайки победителя от предишния кръг – Самуил Иванов. Самуил направи много грешки и имаше проблеми с работата на болида си. Пети остана Димитър Пашов, а пилотите на Oracle Apex Racing бяха далеч назад, съответно на 6-та и 9-та позиция. Единственият чужденец този сезон алжирецът Насим Рула постигна 8-мо време, с разлика от близо секунда зад Иван Иванов, което означаваше много трудно състезание за него.

Състезанието започна по страхотен начин за лидера в шампионата Леонов. Той успя да ускори по-добре и да изпревари Иван Иванов още на спирането на първи завой. Според думите на Леонов в интервютата след състезанието, именно това изпреварване е било ключово за победата в състезанието. По-назад в колоната станахме свидетели на инциденти между пилотите. Това позволи на Насим Рула да излезе на трета позиция и да мисли за нещо повече в това състезание. След края на първата обиколка 4-ти се движеше Ивайло Каменов, а пети вече бе Божидар Стоянов. Едва 8-ми беше Самуил Иванов, който изглежда, че беше най-големият потърпевш от катастрофата в първата обиколка.

По всичко изглеждаше, че Иван Леонов ще се опита да се откъсне напред и ще спечели безпроблемно. Но не така мислеха останалите, и най-вече Иван Иванов, който и за миг не го изпусна. Темпото на пилота на NetRex GP изобщо не беше добро, като това позволи на още пилоти да го приближат и да се включат в битката за победата. Най-голямата опасност за него обаче оставаше Иван Иванов, който постоянно пробваше атаки и дебнеше за най-малката грешка на пилота пред него. Първата по-сериозна атака дойде в началото на обиколка 10, когато двамата пилоти дори се закачиха в спирането за първи завой. Все пак агресивната защита и отличното дефанзивно каране, позволиха на Леонов да остане на лидерската позиция. Първи от лидерите в бокса спря именно Леонов, тъй като имаше видими огромни проблеми с поведението на болида си, гумите, и беше най-бавният пилот от лидерите. По-ранният бокс му позволи да запази позицията си след първите спирания в бокса и да задържи Иван Иванов зад себе си. Битката обаче не беше решена, защото Иван Иванов очевидно разполагаше с по-добри настройки, по-постоянно каране, докато Леонов изпитваше проблем при спиранията, повлияно от проблем с педала на спирачката му, нещо, което той спомена, че го е измъчвало още от тестовете. Атаките на пилота на Sparta Racing Team ставаха все по-агресивни, но Леонов успяваше да се защитава по уникален начин, независимо от проблемите с гумите и спиранията.

Преди вторите спиранията в бокса двамата лидери дори имаха и контакт гума в гума, но никой не отстъпи и позициите останаха непроменени. Настъпи моментът и за вторите спирания в бокса, където отново първи от лидерите спря Леонов, който постави най-твърдите гуми на болида си за втори път, а Иванов го последва в следващата обиколка. Рула остана на пистата и поведе в надпреварата, като той се опита да направи състезанието само с едно спиране в бокса, стратегия, която се оказа неуспешна и той беше изпреварен не само от Иван Леонов и Иван Иванов, но и от Ивайло Каменов и Самуил Иванов.

Битката за победата започна да става все по-ожесточена, като Иван Иванов започваше да поема все повече рискове за атака и да пробва атаки в различни части от обиколката. Една от атаките му завърши успешно, като той успя да изненада Леонов в спирането на завой 13, и успя да излезе на първа позиция, но за кратко. Още на старт-финалната права, Леонов предприе контраатака и сякаш направи невъзможното. По-добрата топ скорост на болида му позволи да завърши успешна маневра при спирането за първи завой и така, Леонов отново бе лидер в състезанието. По всичко изглеждаше, че в този момент Леонов надскача техниката и беше на ръба на сцеплението по всяко едно време.

В крайна сметка, Иван Леонов успя да спечели и да постигне своята пета победа през този сезон, печелейки със само 0.3 сек. пред Иван Иванов, защитавайки се през цялото състезание. Битката за последното място на подиума също беше не по-малко интригуваща, като Ивайло Каменов успя да се пребори със зъби и нокти срещу не кой да е, а победителят от ГП на Великобритания – Самуил Иванов. Ивайло записва първия си подиум за този сезон. Пълните резултати от състезанието можете да видите тук – https://simracing.bg/bgf1/shampionat/kalendar-2023/result-317-ungaria.html

Следващото състезание от шампионата на БгФ1 ще бъде на 2ри Юли, когато ще бъдем на пистата Ред Бул Ринг за спринтовия уикенд за ГП на Австрия.

Регистрациите за записване в шампионата на БгФ1 са отворени през целият сезон. Повече информация можете да намерите на сайта на шампионата https://simracing.bg/bgf1/registracia-pilot-otbor или в нашия Дискорд сървър – https://discord.gg/YXP4gwJ