Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Иван Леонов триумфира с втора поредна победа за сезон 2023 в

Иван Леонов триумфира с втора поредна победа за сезон 2023 в

1287
0
Иван Леонов, Ростислва Атанасов и Насим Рула

Тестовете и свободните тренировки предвещаваха интересна и вълнуваща битка. В квалификацията интересното беше, че пилотите в ТОП 5 решиха да използват гумите C2 (медиум), което да им даде предимство за състезанието. Малко изненадващо на фона на времена от тестовете, първи полпозишън за сезона грабна Иван Леонов. Той спря хронометъра на 1:28.540. Времето му беше само с 0.015 сек. по-бързо от времето на втория Ростислав Анастасов от отбора на Oracle Apex Racing. Трето остана Насим Рула на 0.351сек. зад победителя в квалификационната сесия. Самуил Иванов изпитваше проблеми с трафика и работата на гумите, което го остави едва на 7-ма позиция. Той използва гумите C3 (меки), което допълнително компрометира неговото състезание. Пилотите на Sparta Racing Team показаха добра квалификационна скорост и заеха съответно 4-то и 6-о място, разделяйки пилотите на Braking Point Racing.

На старта Иван Леонов потегли по-добре, влезе пръв в завоя и не остави никакъв шанс на Ростислав Анастасов и Насим Рула за атака.

Впоследствие, инцидент и контакт между пилотите на VAG Sauber доведе до завъртане на Алекс Михайлов. Той изгуби контрол над болида си и предизвика невиждан масов инцидент в задната част на колоната. Най-потърпевши се оказаха пилотите на Спарта Иван Иванов и Петър Николов. От Рейс контрол се заканиха, че ще прегледат внимателно поведението на всички пилоти и ще бъдат налагани сериозни наказания.

И така Иван Леонов поведе пред Ростислав Анастасов и Насим Рула. Отзад след мелето на първи завой излезе Самуил Иванов, следван от Божидар Стоянов. Те оформиха Топ 5. В края на първата обиколка Насим Рула успя да изпревари Ростислав и започна да преследва Леонов. Той очевидно имаше проблем със загряването на гумите и не можеше да се откъсне напред. Пилотът на Oracle Apex Racing не изпускаше от поглед първите двама и дори пробва атака за връщане на втората позиция.

По-назад в колоната Иван Иванов си проправяше път напред и вече се движеше на 7-ма позиция. Николай Караколев изпитваше големи проблеми с поведението на болида си, вследствие на сериозните удари, които той пое след масовия инцидент на първи завой. Това го извади от битката за големите точки.

Насим Рула продължаваше да притиска Иван Леонов и в края на четвъртата обиколка успя да го изпревари. Последва контра атака на пилота на NetRex Grand Prix, в резултат на която двамата пилоти се закачиха в първи завой. Това позволи на Ростислав Анастасов да се промуши между тях и да поведе колоната. Насим остана втори, а големият губещ се оказа шампионът за сезон 2022.

В шестата обиколка дойде моментът, в който алжирецът Насим Рула атакува и изпревари Ростислав. След този момент тримата лидери се движеха изключително близо и имаха сходно темпо до първите спирания в бокса. Петър Николов също си проправяше път, като успя да изпревари Любомир Бояджиев, заемайки 12-та позиция. Неговият съотборник Иван Иванов успя да достигне до 4-та позиция, изпреварвайки някои от пилотите пред себе си.

Малко преди първите спирания в бокса, Леонов изглеждаше, че беше съхранил по-добре гумите си и започна да има предимство. Той успя да изпревари двамата пилоти пред себе си и да поведе в състезанието. Ростислав беше първият от лидерите, който спря в бокса, в опит за пресичаща стратегия. Интересното беше, че той заложи на гумите C2 (медиум) отново, което означаваше, че ще кара на два стопа. Насим Рула и Иван Леонов сложиха C1 (хард), което означаваше по всяка вероятност каране без повече спирания в бокса.

След спирането си в бокса, Иван Леонов излезе точно пред Ростислав, който на своя сметка успя да се справи с Рула чрез по-ранното си спиране в бокса. Последва битка между Леонов и Анастасов, които си размениха позициите няколко пъти. В крайна сметка Леонов успя да надделее и да поведе. Ростислав изпитваше проблеми с гумите си, което доведе до завъртане и край на шансовете му за победата. До края на състезанието Леонов поддържаше едно постоянно темпо, непосилно за неговите съперници. Така той натрупа преднина от 13 секунди в края на състезанието. Ростислав спечели първият си подиум, записвайки най-бърза обиколка и рекорд на пистата Джеда. Това му донесе и бонус точка в класирането при пилотите. Топ 5 допълниха Иван Иванов (Sparta Racing Team), който беше избран за пилот на деня от зрителите на живото предаване и Самуил Иванов от NetRex Grand Prix. Пилотите на Braking Point Racing и Oracle Apex Racing Божидар Стоянов  и Николай Караколев финишираха съответно 6-ти и 7-ми. Първи точки записаха отборите на Hydra Racing Team и John Player Special F1 Team, като Васил Иванов завърши 8-ми, а Андрей Митров остана 10-ти.

Пълните резултати от състезанието можете да видите тук: https://simracing.bg/bgf1/shampionat/kalendar-2023/result-313-saudi-arabia.html

Шампионата се оттегля в кратка пауза заради Великденските празници и се завръща на 30 Април. Тогава ще се проведе третият кръг от сезон 2023 на БгФ1. Домакин ще бъде добре познатата на всички пилоти писта  “Жил Вилньов”. Очаква ни поредното интересно състезание, като пилотите са решени на всичко, за да спрат победната серия на Иван Леонов.