Начало Рали Изненадващ победител в първия етап на Дакар

Изненадващ победител в първия етап на Дакар

1102
0
Стефан Петерхансел
Стефан Петерхансел, снимка: Ред Бул Контент Пуул

Ваидотас Жала с Мини 4х4 от екипа на Агрородео изненадващо спечели първата отсечка от тазгодишното издание на рали Дакар при автомобилите. Литовецът измина най-бързо 319-те километра от Джеда до Ал Важ и записа първа етапна победа в кариерата си в прочутата надпревара.

През по-голямата част от етапа с най-добри междинни времена беше миналогодишният шампион Насър Ал-Атия с Тойота Хайлукс. Но в края спука гума цели 3 пъти и в крайна сметка остана 4-и за деня, на 5 мин и половина от победителя.

Рекордьорът по победи в Дакар Стефан Петерхансел с Мини загуби време в началото на етапа. В края обаче навакса и завърши 2-и, на малко над 2 мин от Жала. Трети се нареди друг прочут пилот – Карлос Сайнц-старши. Така пилоти с Мини окупираха първите 3 места.

Двукратният шампион в F1 Фернандо Алонсо завърши етапа 11-и, на 15 мин от победителя.

Зад него останаха предишните победители в Дакар Жиниел де Вилиер и Нани Рома, като първият спука гума. Двамата загубиха над 20 минути.

Тоби Прайс
Тоби Прайс

При мотоциклетистите миналогодишният първенец Тоби Прайс с КТМ започна защитата на титлата си с победа. Той изпревари с 2 минути Рики Брабек с Хонда. Последният водеше в първите 100-ина км от етапа. Топ 3 допълни Матиас Валкнер с КТМ.

При машините ATV завърналият се в категорията шампион от 2014 и 2018 г. Игнасио Касале с Ямаха спечели етапа. Чилиецът се състезаваше в клас UTV през миналата година.

Сега той води през цялото време, а най-близкият му съперник Аксел Дютри в крайна сметка катастрофира на 134-ия км и отпадна. Втори завърши Рафал Соник с Ямаха (+5:36 мин), следван от Томас Кубиена (Ямаха).

В категорията на камионите първа етапна победа в кариерата си в Дакар взе Антон Шибалов с Камаз. Неговият съотборник Андрей Каргинов водеше през по-голямата част от отсечката, но в последните 100 км забави много темпото и остана 7-и. От това се възползваха Сиархей Виазович с Маз и Янус ван Кастерен с Ивеко, който заеха 2-ото и 3-ото място.

Антон Шибалов с Камаз
Антон Шибалов с Камаз

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter