Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Изола: Втори доставчик на гуми ще противоречи на ограниченията на разходите

Изола: Втори доставчик на гуми ще противоречи на ограниченията на разходите

1266
0
Шарл Льоклер, Ферари
Шарл Льоклер; снимка: Спас Генев

От Иван Тенчев, наш специален пратеник в Австрия

Шефът на Пирели във Формула 1 Марио Изола коментира, че връщането към повече от един доставчик на гуми ще е разрез с политиката на ограничаване на разходите, която всички се опитват да наложат в Гран при.

Марио Изола
Марио Изола; снимка: Пирели

„Знаете, че едно подобно състезание ще означава още тестове и развитие. Те ще изискват огромни средства от екипите, опитващи се да изравнят силите с бюджетен таван”, каза италианецът на днешната пресконференция.

Той благодари на петте екипа – Мерцедес, Уилямс, Рейсинг Пойнт, Макларън и Рено – за разумното решение да отхвърлят връщането на гумите от 2018 г.

„Това би означавало отново да има оплаквания от грейнинг и блистъринг. Пак щяхме да се върнем към всички проблеми, които искахме да избегнем от миналия сезон”, продължи Изола. Той обясни още, че подобна промяна би създала и възможни проблеми от гледна точка на безопасност, а това не би било добре. „Направихме гумите такива, както поискаха от нас и съжалявам, че не всички ги използват еднакво.”

Новият шеф на Макларън Андреас Зайдл напълно подкрепи Изола

Той каза, че трите водещи екипа разполагат с почти едни и същи ресурси, но един от тях се справи по-добре от останалите и това се вижда на пистата, а връщането към старите гуми не би било добре решение за никого. Що се отнася до използването на повече от един доставчик на гуми, Зайдл бе категоричен, че вероятно и това няма да е панацеята в спорта.

„При един и същи доставчик на гуми имаме сезони, в които един отбор доминира. Но се случват и такива години, в които силите са по-изравнени и е много оспорвано. Затова не съм сигурен дали това ще е най-доброто решение”, заяви германецът. Той подчерта, че от огромно значение за спорта като цяло ще е реалното въвеждане на бюджетния таван и изравняването на силите.