Начало Избрани Изпълнителният директор на VW Груп: Порше и Ауди ще влязат в F1

Изпълнителният директор на VW Груп: Порше и Ауди ще влязат в F1

3078
0
Порше, Формула Е
снимка, Порше

Според главния изпълнителен директор на VW груп, Порше и Ауди са решили да влязат в F1 през 2026 г. През миналия месец имаше заседание на надзорния съвет на групата на Фолксваген, корт  приключи без окончателно решение.

Въпреки това, компанията от Волфсбург „потвърди плановетеси за двете участия в F1. Условието бе, последната фаза от оценката ѝ приключи успешно.

Главният изпълнителен директор на VW Group Херберт Дис заяви, че Порше и Ауди са взели решение да се включат в световния шампионат. Tе ще имат пълната подкрепа на Фолксваген.

„Порше и Ауди ще влязат в F1“, заяви Дис.

Двете марки, които са собственост на VW, бяха свързвани с потенциални участия в F1 през 2026 г. Това е най-новата актуализация на дългогодишните спекулации дали Порше или Ауди ще се присъединят към стартовата решетка на най-високо ниво на автомобилните спортове.

Наскоро Дис заяви, че има няколко причини, които правя спорта толкова привлекателен. Това са акцентът върху устойчивостта на F1, растежът в САЩ и Азия и нарастващата популярност сред по-младите зрители. 

Официалното потвърждение на тези намерения може да отнеме известно време. Има вероятност това да се случи по време на Гран при на Австрия през юли. По този начин може да се съчетае с домашното състезание на тима на Ред Бул. Очаква се Порше да си сътрудничи с компанията на австрийците Ред Бул Пауъртрейнс, когато в сила влезе новия технически правилник за 2026 г.

Това ще бъде знак за завръщането на германския производител в F1 след повече от 30 години отсъствие.

За последен път, Порше участва като доставчик на двигатели за катастрофалния проект Footwork през 1991 г.

Същевременно първото влизане на Ауди в историята на световния шампионат все още не е  определено.

Предполага се, че компанията от Инголщат се интересува повече от създаване на отбор и собствена програма за двигатели. Тя ще бъде базирана на V6 двигател с вътрешно горене от F1, разработен от Порше преди няколко години. Дис заяви, че все още не е намерен отбор, с който Ауди може да си партнира.

Различни тимове, сред които Макларън, Уилямс, Заубер и дори Астън Мартин бяха свързвани с Ауди. За да улеснят двойното влизане, двете немски марки може да се наложи да намалят други големи свои програми в моторните спортове.

Ауди вече се оттегли от Формула Е, за да се съсредоточи върху клиентските състезания. Също така германците са се фокусирани и върху електрическия си проект за рали Дакар и завръщането си във висшия клас на 24-те часа на Льо Ман. То трябва да се случи чрез сътрудничество в съвместен проект, ръководен от Порше.

Интересът на Ауди към Льо Ман обаче бе спрян преди месец. Според слуховете, главната цел  е пренасочване на ресурсите към предварителната развойна дейност за програмата на F1.

От Порше все още не се заявили, че искат да се откажат от развитието на прототипа в световния шампионат за издръжливост (WEC). Компанията от Щутгарт все още се състезава и във Формула Е. Също така се е включила в ерата на болидите Gen3. Тя започва през следващия сезон. От другата страна марката е поела ангажимент само до сезон 2024. След това има голяма вероятност да напусне електрическия шампионат и да се фокусира върху Формула 1.