Начало Рали Йост Капито: Свърших си работата, време е да си тръгна

Йост Капито: Свърших си работата, време е да си тръгна

45
0

Йост Капито се раздели с Фолксваген с победа – Себастиен Ожие му посвети успеха си в рали Германия. Немският мениджър напуска екипа от Волфсбург в края на август и през следващия месец ще заеме поста на главен изпълнителен директор в тима на Макларън от Формула 1.

„Това бе много емоционален момент за мен – последното ми рали с тима преди да поема новата си работа през септември. Прекрасно е, че имахме повод да празнуваме. Себастиен и Жулиен Инграсиа направиха прекрасно състезание и съм особено доволен да ги видя на най-високото стъпало на подиума след един доста труден за тях период. На чакъл страдаха от факта, че трябва да тръгват първи, но се възползваха от това при първата възможност на асфалт. Надпреварата обаче не бе лесна. Гордея се и с Андреас Микелсен и Андерс Ягер, които бяха достойни съперници от началото на ралито. Яри-Мати Латвала този път нямаше късмет, но мисля, че ще се върне по-силен във Франция. Това рали обаче ще наблюдавам отдалеч”, коментира Капито.

Той благодари на хората си, на цялата рали общност, медиите, на останалите отбори и екипажи в шампионата, но най-вече на феновете от цял свят: „Те превърнаха последните четири години в най-фантастичните в живота ни. Трудно е да си тръгна, но си свърших работата – както когато детето ти порасне, стане възрастен и напусне дома. Все още те е грижа, но трябва то само да си стъпи на краката. Убеден съм, че сега е правилният момент. Свършихме чудесна работа по автомобила за 2017 г. и отборът може да продължи да постига успехи. Беше фантастично пътешествие и изживяване. Повече от сбъдната мечта. Всичко това ще ми липсва, но ще поддържам контактите си, защото това е най-прекрасният автомобилен спорт. И ще направя всички в падока на Формула 1 рали фенове, обещавам!”

Екипът бе приготвил специална торта за мениджъра и Латвала се възползва от случая, за да си върне за жест на Йост отпреди няколко години. През 2014 г. финландският пилот получи свое сладко изкушение, с което отборът отбеляза, че е постигнал 300 победи в отсечки. Тогава Капито без никакво колебание засили тортата в лицето на Яри-Мати. Латвала постъпи по съвършено същия начин при изпращането на Йост, който прие всичко с усмивка.