Начало Автомобили Jaguar и Land Rover отчетоха през 2013 г. най-успешните си продажби

Jaguar и Land Rover отчетоха през 2013 г. най-успешните си продажби

65
0
Jaguar,Land Rover

Британската компания Jaguar Land Rover изпрати най-успешната година в цялата си история. След обобщение на резултатите става ясно, че общите продажби на групата възлизат на 425 006 автомобила, което е ръст с 19%. Отличните показатели са в резултат на рекордни продажби в 38 страни по света, сред които традиционно силни пазари като Русия, САЩ, Китай, Канада, Бразилия и Корея. По региони ръстът е повече от впечатляващ – Азия +30%, Северна Америка +21%, UK +14% и Европа +6%. Според експерти, в основата на успеха са новите модели на компанията, които не спират да печелят награди във всяка точка на планетата.

Изпълнителният директор на Jaguar Land Rover д-р Ралф Спет изрази задоволството си от реализираните продажби. С гордост той изтъкна, че все повече хора избират двата британски бранда, като техен първи избор. Това е доказателство за изключителното качество на автомобилите, които се открояват от всички останали с неповторим премиум дизайн, водещи в класа си технологии и иновации от световно ниво.

Интересно е да се отбележи, че през 2013 г. компанията Jaguar Land Rover печели общо 195 награди. 80 от тях за завоювани от Jaguar. Марката Jaguar беше отличена и от американската изследователска агенция J.D. Power, която постави бранда на 1 място по отношение на клиентска удовлетвореност. Land Rover е също повече от успешен бранд със 115 награди за 365 дни. 55 от тях печели „Императорът“ Range Rover.

След толкова награди не е изненада за никой, че през 2013 г. Jaguar продава общо 76 668 автомобила, а Land Rover – 348 338. Ръстът при „котката“ е 15%, като това е най-силната година от 2005 г. насам. Брандът отчита рекордни бройки предадени автомбили в 17 пазара, сред които Русия, Китай, Индия и Бразилия. Jaguar също е най-бързо развиващият се премиум бранд за 2013 г. в Германия, САЩ и Индия. Бестселърите са XF и XJ, чийто продажби са съответно 47 391 и 19 677.

През 2013 г. Land Rover също отчита 15% ръст в продажбите спрямо най-силната предходна година. Най-добри продажби за бранда отчитат моделите Range Rover и Range Rover Evoque. Много силно включване през втората половина на година отчита и Range Rover Sport, като за по-малко от 6 месеца на пазара, „спортистът“ за малко не подобри рекорда си за най-много продадени автомобила, отчетен през 2007 г. Freelander също бележи забележителен ръст от 20%. Рекордни резултати Land Rover отчита в общо 42 пазара, като най-силно от тях се открояват Великобритания, САЩ, Бразилия и Индия.

В България Jaguar и Land Rover също изпратиха една успешна 2013 г. Най-сериозен е ръстът при Jaguar – 45% спрямо 2012 г. Бестселърът на „котката“ е XF. Land Rover също отчита положителен резултат от 4%, като основна заслуга за това иматRange Rover, Range Rover Sport и Range Rover Evoque.В края на година Range Rover Sport обра овациите и спечелибезапелационно конкурса „Автомобил 4х4 на годината“ на Прес Авто Клуб България.