Начало Автомобили Jaguar I-PACE е Световен автомобил на 2019 г.

Jaguar I-PACE е Световен автомобил на 2019 г.

1457
0

За първи път в 15-годишната история на Световните автомобилни награди модел спечели накуп 3 престижни отличия. Изцяло електрическият премиум SUV на Jaguar – I-PACE триумфира с победа над Audi e-tron и Volvo S60/V60 и спечели престижната награда за Световен автомобил на годината.

Изключителният дизайн на „британеца“ убедително надмина този на Suzuki Jimny и Volvo XC40 и в надпреварата за Най-добър автомобилен дизайн в света. И не на последно мястоI-PACE получи заслужено наградата за Световен зелен автомобил, като след него се наредиха Audi e-tron и Hyundai Nexo.

Tрите изключително ценни приза бяха връчени по време на международното автомобилно изложение в Ню Йорк. В гласуването участваха 86 автомобилни журналиста от 24 държави по света. Наградите идват само месец, след като I-PACE заслужено бе избран и за „Европейски автомобил на 2019“.

В тази връзка професор д-р Ралф Спет, главен изпълнителен директор на Jaguar Land Rover,с гордост изтъкна:

„Фактът, че I-PACE бе отличен за Световен автомобил, за най-добър автомобилен дизайн в света и за най-екологичен автомобил в света за 2019 година дава на първия ни изцяло електрически автомобил най-високото признание, което заслужава. Бих искал да благодаря на екипа, създал I-PACE, за страстта, която вложи, за да го направи толкова изключителен.“

Проектиран и разработен във Великобритания, новият I-PACE привлича все повече нови клиенти за марката Jaguar. За много от тях това е първият им електрически автомобил въобще. На това истинско произведение на изкуството се радват вече десетки хиляди клиенти в над 60 страни по света. Съчетанието от динамика на спортен автомобил, нулеви емисии, изключителен финес и истинска SUV практичност правят I-PACE отличителния избор в неговия сегмент.

Иън Калъм, директор дизайн на Jaguar, буквално получи всичките награди на автомобилното изложение в Ню Йорк. Въодушевен той сподели: „Проектирането на автомобили Jaguar е най-добрата работа в света и мога честно да кажа, че никой друг проект, по който съм работил, не е бил толкова удовлетворяващ, колкото I-PACE.“

Новият I-PACE има свръхмодерна литиево-йонна батерия с капацитет от 90 kWh и осигурява пробег от 480 км с едно зареждане.

Той може да се зарежда от 0 до 80% само за 40 минути (100kW DC). Или са му необходими малко над 10 часа за постигане на същото ниво на заряд, когато се използва домашна стенна зарядна станция (7kW AC) – идеално за зареждане у дома през нощта.

„Британецът“ впечатлява още с редица интелигентни технологии за оптимизиране на пробега, като предварителна климатизация на батерията. Когато е включен за зареждане, I-PACE автоматично повишава или намалява температурата на батерията, за да постигне максимален пробег преди потегляне.

Важно е да се отбележи, че новият I-PACE спечели и 5-звезден рейтинг за безопасност от Euro NCAP. Конструкцията на каросерията осигурява изключително високи нива на защита за пътниците. И се допълва от технологии, предназначени да защитават другите участници в движението и пешеходците. Включително повдигащ се преден капак и автономна аварийна спирачка с отчитане на пешеходци и велосипедисти.

От официалното си представяне преди година досега новият I-PACE е спечелил 62 престижни международни награди. Сред тях са: Най-добър европейски автомобил на годината, Най-добър автомобил на годината в Германия, Норвегия и Великобритания, отличието на списание BBC TopGear за най-добър електрически автомобил на годината, Най-добър електрически автомобил на годината в Китай и наградата ECOBEST на Autobest.

Новият Jaguar I-PACE е вече наличен и в България. Цената на автомобила започва от 153 000 лв. с ДДС, като квотата за модела у нас е почти разпродадена.

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.