Начало Автомобили Jaguar Land Rover демонстрира най-новите си технологии за свързана и автономна кола

Jaguar Land Rover демонстрира най-новите си технологии за свързана и автономна кола

28
0

Jaguar Land Rover демонстрира най-новите си технологии за свързан и автономен автомобил като част от демонстрациите на UK Autodrive, които се проведоха в технологичния парк MIRA. В първи по рода си проект в Обединеното кралство, Jaguar Land Rover работи заедно с Ford и Tata Motors по проект за изпитване на технологии за свързаност, които ще позволят в бъдеще на автомобилите да „говорят” помежду си и с пътната инфраструктура, например със светофарите.

Технологиите за свързан и автономен автомобил са сред изследователските приоритети на Jaguar Land Rover. Компанията създава автопарк от над 100 изследователски автомобила за разработване и изпитване на широка гама технологии за свързаност и автономно управление през следващите четири години. В дългосрочен план тези технологии ще подобрят усещането зад волана и ще направят шофирането по-интелигентно, по-безопасно и дори по-екологично в следващите години.

Знаем, че има огромен потенциал за тези технологии в бъдещите автомобили по света. Досега се бяхме фокусирали върху комуникацията между автомобили Jaguar и Land Rover, този подход на сътрудничество е основен трамплин към взаимодействието между всички свързани и автономни автомобили в бъдеще“, заяви директорът на отдел „Проучвания” в Jaguar Land Rover Тони Харпър. „Целта ни е да дадем на водачите подходящата информация в подходящото време и сътрудничеството с други производители е ключово, за да изпълним ангажимента си към нашите клиенти.“

Jaguar Land Rover разработва технологии за автомобили с изцяло автономно и полуавтономно управление, за да подпомогне водача в по-трудните и скучни части от шофирането и същевременно да запази приятно усещане зад волана. Визията на компанията е да направи автономния автомобил надежден във възможно най-широкия спектър от реални условия на шофиране,на пътя или офроуд, както и при различни метеорологични условия.

Технологии за свързаност и автономно управление на автомобила

Благодарение на Advanced Highway Assist автомобилът може да изпреварва автоматично други превозни средства, както и да остане в своето платно на магистралата без да е необходимо водачът да докосва волана или педалите.

Electronic Emergency Brake Light Assist предупреждава водача, когато автомобилът отпред натисне рязко или неочаквано спирачките. Това е особено полезно при шофиране в гъста мъгла или ако автомобилът отпред не се вижда.

Представете си, че пътувате из централен Лондон или Париж без да е необходимо да спирате на светофари, тъй като те винаги светят в зелено. Това би било възможно с Green Light Optimal Speed Advisory. Автомобилът се свързва със светофарите и съветва водача за най-подходящата скорост на шофиране, необходима за достигане на светофарите, когато светят зелено. Това ще подобри трафика, CO₂ емисиите, както и усещането при шофиране.

_______________________________________

UK Autodrive е консорциум от водещи технологични и автомобилни компании, местните власти и академични институции, които работят заедно върху 3-годишен проект в Обединеното кралство за технологии за автономно управление и свързаност на автомобила. Консорциумът спомага за превръщането на Обединеното кралство в център за проучване, разработка и интеграция на автоматизирани и свързани автомобили в обществото. Той ще изследва и други аспекти от автономното управление, включително проблеми, свързани с безопасността и киберсигурността, както и приемането от обществото на свързаните и автономни автомобили.