Начало Тест драйв Jaguar – луксозни и спортни автомобили с неоспоримите си качества

Jaguar – луксозни и спортни автомобили с неоспоримите си качества

292
0
Jaguar Sofia
Jaguar Sofia

На ексклузивен медиен тест драйв Мото-Пфое представи луксозните и спортни автомобили от гамата на Jaguar – XE, XF, E-Pace и F-Pace. Всеки един модел от гамата на британския премиум бранд носи собствен стил, излъчва лукс и зарежда с адреналин и положителни емоции.  В центъра на вниманието обаче бяха обновените SUV модели на марката.

Тестът се проведе от София до едно от най-красивите места в Родопите – язовир Въча. Имах възможност да тествам автомобилите на магистрала, на първокласни и второкласни пътища от републиканската пътна мрежа. Най-емоционално беше пътуването по живописните завои и спиращи дъха гледки на пътя над Кричим. Мощните, динамични, модерни и луксозни автомобили на британският премиум бранд се показаха в най-добрата си светлина. „Котките” се справиха безкомпромисно в различните пътни и атмосферни условия, с които се сблъскахме, като ми оставиха незабравими спомени.

Jaguar E-Pace

Моделът е с освежен екстериор, подобрен интериор, най-новата информационно-развлекателна система Pivi Pro, нова архитектура и избор от мощни и ефективни двигатели – включително и Plug-in хибрид вариант (PHEV). С тези нововъведения моделът става по-динамичен, свързан, усъвършенстван и ефективен от всякога.

Новият P300e PHEV вариант съчетава 1,5-литров трицилиндров бензинов двигател Ingenium с мощност 200 к.с. и електрически мотор с мощност 109 к.с. (80kW). В изцяло електрически режим могат да бъдат изминати 65 км., а комбинираните вредни емисии на CO2 са 32 г./км. и разход на гориво от 1,4 л./100 км.

Вътре в автомобила се възползвах от най-новата информационно-развлекателна система Pivi Pro, която осигурява интуитивен контрол на системите в автомобила с опростени менюта и подобрена свързаност, включително актуализации на софтуера по въздуха (SOTA).

Oбновеният E-Pace е с мощност от 204 к.с. от 4-цилиндров, 2-литров дизелов двигател. Вниманието към всеки детайл от автомобила, носи удивително усещане за лукс. Акцент на зашеметяващият екстериор на модела са 19-инчовите алуминиеви джанти „Style 5049” в цвят Gloss Sparkle Silver, хромираният кант около страничните прозорци.

Jaguar XE

Jaguar XE е с обновен външен вид със съвременни дизайнерски щрихи, вдъхновени от спортния F-TYPE. Изцяло новият луксозен интериор е обзаведен с първокласни материали, които правят салона по-уютен и практичен. XE е един от най-интелигентните и свързани автомобили на марката. Моделът се предлага с екологични и икономични бензинови и дизелови турбодвигатели.

Клиентите могат да избират между нива на оборудване S, SE и HSE, като всяко от тях е налично и със спортен облик R-Dynamic. Първото ниво на оборудване на Jaguar XE сега съдържа автоматична трансмисия, 18-инчови джанти, електрически кожени седалки, изцяло LED предни фарове и задни светлини с нова графика, преден и заден парктроник, камера за обратно виждане и асистент за придържане в лентата.

Шофирах Jaguar XE с ниво на оборудване R-DYNAMIC SE. Със своя 4-цилиндров, 2-литров дизелов двигател с мощност от 180 к.с. моделът показа, че за автомобилите на британския премиум бранд удоволствието от шофирането е в основата на всяко нещо, което компанията прави. В интериорът на Jaguar XE се насладих не само на луксозно пътуване и динамично шофиране, но и на пълен комфорт. Декоративните елементи Sports Tex Aluminium, предните седалки с електрическо регулиране в 12 посоки и механично регулиране на подглавниците в 2 посоки и други интериорни детайли допълваха за цялостното преживяване в автомобила.

Jaguar XF

Динамичният обновен Jaguar XF се отличава с подобрен екстериорен дизайн, изцяло нов интериор, включващ луксозни нови материали и безпроблемно интегрирани, свързани и надеждни технологии. Новият XF представя най-добрия съвременен британски дизайн.

Следващо поколение, 2,0-литров четирицилиндров дизелов двигател Ingenium с турбокомпресор, включващ Mild Hybrid вариант (MHEV) и най-новия 2,0-литров четирицилиндров бензинов двигател Ingenium, задвижват новия Jaguar XF, осигурявайки подобрена ефективност с впечатляваща динамика.

Екстериорът разполага с нова предна броня с по-големи и по-ниски въздухозаборници за увеличена визуална ширина. Тази визуална ширина се засилва от по-широка предна решетка с мрежест детайл, вдъхновен от логото на Jaguar.

Новите супер тънки изцяло LED предни фарове с характерни дневни светлини (DRL) са налични и с допълнителна технология Pixel LED. Системата Adaptive Driving Beam оценява пътя напред и автоматично адаптира дългите светлини, за да маскира насрещния трафик или пътни знаци, системата може да създава различни модели на светлинни лъчи, като избира различни LED сегменти, за да оптимизира видимостта, без да заслепява останалите водачи.

Подобренията в дизайна отзад включват по-широка броня и задна горна част в цвета на каросерията, която визуално спуска автомобила. Затъмнените задни светлини сега също отличават XF.

Бензиновият модел с 300 к.с. сили мощност, който бе на разположение по време на теста, добави допълнителни нотки на удоволствие към цялостната емоция от това да управляваш луксозен и мощен Jaguar автомобил. През планинските пътища, изпълнени със завои и зашеметяващи гледки, от огромно значение бяха редицата системи за сигурност и безопасност в автомобила – системата за помощ за запазване на лентата на движение и за следене състоянието на водача, динамичният контрол на стабилността, асистентът при спиране в критични ситуации, системата за автономно спиране в критични ситуации и предните 18-инчови дискове.

F-PACE SVR

Върхът на деня бе новият Jaguar F-PACE SVR, който вече е по-бърз, по-динамичен и по-изискан от всякога. Изключителният динамичен SUV модел е издигнат на друго ниво благодарение на най-новите подобрения от екипа на Jaguar SV.

Усъвършенстванията на спортния SUV автомобил са постигнати чрез комбинация от нов хардуер и преминаването към усъвършенстваната Electronic Vehicle Architecture на Jaguar – накратко EVA 2.0 – и включват вдъхновени от автомобилните състезания детайли, луксозен интериор и най-новите свързани технологии.

Новият F-PACE SVR се предлага ексклузивно с 5,0-литров бензинов двигател V8 със суперчарджър на Jaguar, който произвежда 550 к.с. и 700Нм въртящ момент. Това повишаване на въртящия момент осигурява подобрена динамика, а F-PACE SVR е способен да ускори от 0-100 км./ч. за впечатляващите 4 секунди и разполага с максимална скорост от 286 км./ч.

Системите, грижещи се за динамиката на автомобила и трансмисията, също са претърпели промени. Подобреният режим Dynamic се отличава с уникална настройка, предоставяща фокусирано и усъвършенствано шофиране. Новата функция Dynamic Launch пък използва инерцията на задвижващия тракт, за да поддържа мощността по време на смяна на предавките, допринасяйки за по-бързото ускорение на SVR от място. В същото време F-PACE SVR вече е по-удобен и приятен за шофиране и при спокойно темпо, без да се прави компромис с неговата високоскоростна динамика, допълнително подчертавайки двойствеността на предназначението на новия модел.

Всички модели, които имах удоволствието да тествам се предлагат в България и може да бъде закупен от представителствата на Jaguar Land Rover в страната.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jaguar Bulgaria (@jaguarbgn)