Начало Автомобили Jaguar XE – новият британски суперспортист

Jaguar XE – новият британски суперспортист

49
0

Jaguar точно представиха две от най-бързите автомобили в историята, като новият XFR седан и спортните купе и кабриолет XKR дебютираха по време на провеждащото се в момента автомобилно изложение в Детройт. Според най-новите спекулации обаче компанията работи върху още по-бърз суперавтомобил със средноразположен двигател. Новият флагман ще се появи за първи път след около 12 месеца. За негови конкуренти са спрягани модели като Audi R8 и бъдещият Mercedes Benz CLS Gullwing.

Това обаче не е новият ултралек спортен автомобил, за който става дума от няколко месеца. Новият флагман на Jaguar се очаква да се казва ХЕ – име, което наскоро бе запазено като търговка марка във Великобритания.

Новият ХЕ се очаква да бъде еволюция на концептуалния R-Coupe, който бе представен през 2001 година. Той ще заимства компонентите от настоящия ХК, но ще бъде първият Jaguar със средноразположен двигател, откакто невероятният XJ220 бе представен преди 18 години.

Мощността се очаква да бъде постигната посредством наскоро представения 5-литров V8 двигател AJ-V8Gen III с компресор тип Roots. Мощността му ще бъде около 510 к.с. – колкото се предлага в XKR и XFR.