Начало Автомобили Новият Jaguar XF: красив, луксозен, свързан

Новият Jaguar XF: красив, луксозен, свързан

178
0

Динамичният обновен Jaguar XF се отличава с подобрен екстериорен дизайн, изцяло нов интериор, включващ луксозни нови материали и свързани и надеждни технологии. Новият XF представя най-добрия съвременен британски дизайн.

При спецификацията R-Dynamic новият XF се отличава със серия от впечатляващи дизайнерски елементи за по-целенасочен външен вид, както и всички модели се предлагат с допълнителен пакет Black Exterior, който осигурява още по-внушителен външен вид с елементи в цвят Gloss Black.

Тактилен и луксозен интериор

XF има изцяло нов интериор с повишени нива на лукс, подобрена свързаност и по-голямо спокойствие и изисканост. Новият дизайн на купето е по-смел, по-динамичен и с по-голям фокус върху водача. Нова спортна централна конзола, включва допълнително безжично зарядно устройство с усилвател на телефонния сигнал (на определени пазари).

В основата на новия интериор е интегриран 11,4-инчов HD сензорен екран с извито стъкло в елегантен корпус от магнезиева сплав, чрез който се управлява новата информационно-развлекателна система Pivi Pro. Автентичните облицовки, включително фурнирите от дърво и алуминий, се отличават с красиви форми. Лазерно гравираните перки на високоговорителите и металния въртящ се циферблат на JaguarDrive Control олицетворяват вниманието към детайлите.

Новите седалки се отличават с по-широки възглавници, нови функции за масаж и подобрено покритие на отопляемите и охлаждащи зони. Релефното лого Jaguar е поставено на всички подглавници, докато надписът ‘Est.1935 Jaguar Coventry’ подчертава наследството на марката.

Серия от съвременни технологии гарантират за здравето на всички пътници в автомобила. Опционалната технология за йонизация на въздуха в купето подобрява качеството на въздуха в автомобила чрез технологията Nanoe, която премахва алергените и неприятните миризми. Сега системата разполага и с филтрация PM2.5, която улавя ултра фини частици. Клиентът активира системата само чрез натискане на бутона „Purify“.

Усъвършенствани, ефективни двигатели

Новият Jaguar XF се отличава с усъвършенствана гама от четирицилиндрови бензинови Ingenium и дизелови двигатели от следващо поколение, като дизелът разполага и с Mild Hybrid вариант (MHEV). Предлага се с осемстепенни автоматични скоростни кутии, задно или задвижване на всички колела и следните опции на двигателя:

Дизел:
  • 0-литров четирицилиндров турбо MHEV с 204 к.с., осемстепенна автоматична скоростна кутия, RWD/AWD
Бензин:
  • 0-литров четирицилиндров турбо с 250 к.с., осемстепенна автоматична скоростна кутия, RWD/AWD
  • 2,0-литров четирицилиндров турбо с 300 к.с., осемстепенна автоматична скоростна кутия, AWD

Дизелът с 204 к.с. произвежда 430 Nm. Усъвършенстваната MHEV технология използва интегриран стартов генератор (BiSG) за събиране на енергия, обикновено загубена при забавяне и спиране. След това тази енергия се съхранява в отделна 48V литиево-йонна батерия, преди да бъде интелигентно преразпределена, за да подпомогне двигателя при ускорение, както и да предостави по-рафинирана Stop/Start система.

Новият дизелов MHEV с 204 к.с. ускорява XF Saloon RWD от 0-100 км./ч. за спиращите дъха 7,6 секунди и произвежда CO2 емисии от 130 г/км с разход на гориво от 4,9 л/100 км. Това осигурява ниски експлоатационни разходи и представлява 13% подобрение на емисиите и 14% ефективност за XF Saloon RWD в сравнение с изходящия дизелов двигател с 180 к.с.

Клиентите, които предпочитат бензинови двигатели, могат да избират между варианти с 250 к.с. или 300 к.с. на 2.0-литровия четирицилиндров двигател, произвеждащ съответно 365Nm и 400Nm

И двата модела разполагат с най-новите двигателни технологии, включително twin-scroll турбо чарджър и система за плавно променяща се височина на повдигане на клапаните (CVVL) за подобрена динамика и ефективност.

Бензиновият двигател с 250 к.с. има разход на гориво от 8,0 л/100 км. Емисиите на CO2 са от 181 г/км, а ускорението от 0-100 км/ч е за 6,9 секунди.

Спортният седан XF с 300 к.с., предлаган ексклузивно със задвижване на всички колела, постига ускорение от 0-100 км/ч за 6,1 секунди.

Всички двигатели са снабдени с осемстепенната автоматична скоростна кутия на Jaguar. Тя може да се управлява и с помощта на планки на волана за допълнителна ангажираност на водача.

Разширени свързани технологии

Новият XF включва следващото поколение Electronic Vehicle Architecture на Jaguar, наречена EVA 2.0, която поддържа редица нови технологии, за да гарантира, че готовият за бъдещето автомобил е винаги свързан и винаги актуален.

Най-новата информационно-развлекателна система Pivi Pro е достъпна чрез извит стъклен 11,4-инчов HD сензорен екран. Допълващ централния екран е 12,3-инчов HD интерактивен дисплей за водача с подобрена графика и конфигурируемо оформление. То може да покаже навигацията на цял екран с подробни инструкции, медии, списък с контакти или информация за развлечение.

Интуитивната нова информационно-развлекателна система включва Apple CarPlay® като стандарт и позволява на клиентите да свързват два телефона едновременно чрез Bluetooth. Android Auto™ и Baidu CarLife също се предлагат като стандартно оборудване в зависимост от приложимостта на пазара.

Колекцията от нови удобни технологии включва възможността за софтуерни актуализации по въздуха (SOTA)

Това гарантира, че XF винаги използва най-новия софтуер. Технологията означава, че собствениците не трябва да посещават търговец, за да получават актуализации на софтуера.

Технологията Active Road Noise Cancellation постоянно следи вибрациите от пътната настилка и изчислява звуковата вълна на противоположната фаза, необходима за отстраняване на шума, чут от пътниците. Това означава по-ниски нива на шум в купето за превъзходно пътуване и намалена умора, често свързани с продължително излагане на нискочестотен шум.

В допълнение технологията ClearSight интериорно огледало за обратно виждане на Jaguar носи подобрено удобство, като гарантира, че водачът има безпрепятствена гледка към пътя зад него. Използвайки широкоъгълна задна камера, системата подава изображения в огледалото.

Клиентите могат да избират от нива на оборудване S, SE и HSE, всички налични със спецификация R-Dynamic. Също така опция за всички модели е и пакетът Black Exterior. Новият Jaguar XF ще бъде наличен на българския пазар от пролетта на 2021 г.