Начало MotoGP News Зарко пръв в квалификацията за Гран при на Португалия

Зарко пръв в квалификацията за Гран при на Португалия

203
0
Йохан Зарко, Прамак Дукати
Йохан Зарко, снимка Ред Бул Контент Пуул

Йохан Зарко завърши на първа позиция в квалификацията за Гран при на Португалия в MotoGP. Пилотът на Прамак Дукати се справи най-добре в променливите условия на пистата Алгарве. Французинът направи най-бързата обиколка за 1:42.003 мин. Втори на 0.195 сек. завърши Жоан Мир със Сузуки, докато първата редица бе допълнена Алейш Еспаргаро с Априлия. Сесията бе изпълнена с множество падания на изсъхващото трасе край Портимао.

Местният любимец Мигел Оливейра даде най-добро време в третата и четвъртата свободна тренировка. Пилотът на КТМ се надява да запише добър резултат пред родна публика. Португалецът триумфира през първото състезание на Алгарве през сезон 2020, но след това отпадна и от двете миналогодишни надпревари. Зарко остана на пета и десета позиция в двете тренировъчни сесии.

Началото на първия сегмент от квалификацията в Португалия бе на изсъхваща писта. Повечето пилоти излязоха от бокса с гуми интермедия. Реми Гарднър реши да рискува и бе със сликове. Австралиецът катастрофира два пъти по време на сесията. Неговият съотборник в тима на KTM Теch 3 Раул Фернандес също претърпя падане и бе закаран в медицинския център за преглед.

 

Най-губещ от цялата ситуация се оказа Франческо Баная. Пилотът на Дукати също заложи на сликове, но претъпя ужасен хайсайд на втори завой. Италианецът приключи участието си в квалификацията за Гран при на Португалия и бе закаран в болницата в град Портимао. Все още не се знае дали той ще вземе участие в утрешното състезание.

След цялата тази суматоха на пистата Алгарве, Алекс Маркес и Лука Марини бяха на първите две места, което им позволи да се класират за Q2. Първи под чертата остана съотборникът на Зарко в екипа на Прамак Дукати Хорхе Мартин, следван от Маверик Винялес с Априлия, Фабио ди Джанантонио (Грезини Дукати), Андреа Довициозо (RNF Ямаха) и Такааки Накагами (LCR Хонда).

Победителят от Гран при на Америка Енеа Бастианини остана едва 18-ти след като също претъпя падане. Последните стартови позиции за утрешната Голяма награда на Португалия в MotoGP заеха Франко Морбидели (Ямаха), Реми Гарднър (КТМ Tech 3), Лоренцо Савадори (Априлия), Дарън Байндър (RNF Ямаха), Алекс Ринс със Сузуки и Раул Фернандес (KTM Tech 3). Франческо Баная не успя да запише бърза обиколка и има вероятност да пропусне надпревара на Алгарве.

След първите опити на пилотите в Q2, Алекс Маркес продължаваше добрата си форма и оглави класирането. Зад него бе световният шампион Фабио Куартараро. Зарко се движеше на шеста позиция и показваше добро темпо с мотора на Прамак Дукати.

В последните минути на втората част от квалификацията в Португалия, пистата изсъхваше все повече и повече. Това позволяваше на състезателите да правят все по-силни обиколки. Йохан Зарко излезе начело, но бе изпреварен от Жоан Мир. Марк Маркес и Фабио Куартараро също направиха много бързи турове, но техните постижения бяха изтрити поради жълти флагове в последния сектор на пистата. Двамата световни шампиони не намалиха скоростта при участъка, в който падна Пол Еспаргаро.

В крайна сметка Зарко записа първи полпозишън за сезон 2022 и общо седми в кариерата му като пилот в MotoGP. Това бе и трета победа в квалификация за екипа на Прамак Дукати. Предишните два успеха бяха дело на Хорхе Мартин в Катар и Америка. Първата редица бе допълнена от Жоан Мир със Сузуки и Алейш Еспаргаро с Априлия.

На втора редица ще се наредят Джак Милър (Дукати), Фабио Куартараро (Ямаха) и Марко Безеки (VR46 Дукати). Италианецът е най-бързият сред тазгодишните новобранци в кралския клас. Третата редица бе заета от Алекс Маркес (LCR Хонда), Лука Марини (VR46 Дукати) и Марк Маркес (Репсол Хонда). Топ 12 допълниха Пол Еспаргаро с втория мотор на Репсол Хонда, както и пилотите на КТМ Мигел Оливейра и Брад Байндър.