Начало Top Moto News Йохан Зарко записа драматичен полпозишън в Германия

Йохан Зарко записа драматичен полпозишън в Германия

329
0
Йохан Зарко
Йохан Зарко, снимка Прамак
Йохан Зарко спечели по драматичен начин квалификацията за Гран при на Германия в MotoGP. На пистата Заксенринг пилотът на Прамак Дукати завъртя най-бързата обиколка за 1:20.236, след което катастрофира. Въпреки това той изпревари с 11 хилядни своя сънародник Фабио Куартараро от тима на Ямаха, който бе лидер в третата свободна тренировка. Трети изненадващо остана Алейш Еспаргаро с мотоциклет на Априлия, 0.211 от времето на лидера. Четвърти и пети се класираха Джак Милър и Марк Маркес.

В първия сегмент от квалификацията най-бързи бяха Алекс Ринс и Пол Еспаргаро. В последните секунди Франко Морбидели падна, което предизвика развяването на жълти флагове, което остави Винялес и Мир доста назад в класирането. Първият пилот под чертата бе Брад Байндър с КТМ, следван от състезателите на Авинтия Дукати Лука Марини и Енеа Бастианини. След тях се наредиха Валентино Роси (Ямаха SRT), Жоан Мир със Сузуки, Франко Морбидели. Последните места на стартовата решетка бяха за съотборниците в КТМ Тech 3 Данило Петручи и Икер Лекуона, Маверик Винялес (Ямаха) и Лоренцо Савадори с Априлия.

В първите минути на Q2 лидер бе Маркес. Малко след това испанецът бе изместен от Куартараро. Изглеждаше, че французинът ще запише шеста поредна първа позиция от началото на сезона. Въпреки това Зарко атакува неговото време и успя да го изпревари с 11 хилядни. Веднага след това той катастрофира, което предизвика жълти флагове и намаляне на скоростта.

Малко след него падна и Накагами, което прекрати квалификацията и не позволи на пилотите да подобрят своите постижения. Така Зарко записа първи полпозишън от началото на кампанията и втори с мотор на Дукати. До него на първа редица ще потеглят Фабио Куартараро и Алейш Еспаргаро. На втора редица финишираха Джак Милър (Дукати), Марк Маркес с Хонда и победителят от Каталуния Мигел Оливейра с КТМ. Топ 10 допълниха съотборникът на Йохан Хорхе Мартин, Пол Еспаргаро и Такааки Накагами с машини на Хонда и Франческо Баная (Дукати). Последните две позиции заеха Алекс Ринс (Сузуки) и Алекс Маркес (LCR Хонда).