Начало WRC News Йос Верстапен ще участва в рали Ипр

Йос Верстапен ще участва в рали Ипр

513
0
Йос Верстапен
Йос Верстапен, снимка Ред Бул Контент Пуул

Йос Верстапен ще дебютира в световния рали шампионат (WRC). Бившият пилот от F1 ще вземе участие в рали Ипр в клас WRC2. Надпреварата ще се проведе през втората половина от август и е девети кръг от шампионата на ФИА.

Йос Верстапен е баща на действащия световен шампион във Формула 1 Макс Верстапен.

Появата на Верстапен-старши в списъка на участниците в Белгия става само няколко месеца след дебюта му в рали спорта. 50-годишният състезател участва в белгийския рали шампионат.

Йос Верстапен има 106 старта във Формула 1 в периода 1994-2003 г. Нидерланецът се е състезавал за отборите на Бенетон, Симтек, Footwork, Тирел, Стюарт, Arrows и Минарди. През цялата си кариера той има записани два подиума и спечелени 17 точки.

След като си тръгва от F1, Верстапен си дава двегодишна почивка от моторните спортове, преди да вземе участие в А1 Гран при и дори записа победа на улична писта в южноафриканския град Дърбан.

През 2008 г. той печели 24-те часа на Льо Ман в клас LMP2. Верстапен-старши грабва първата позиция в екипаж със своите сънародници Питър ван Мерсктейн-старши и Йерун Блекемолен.

По време на рали Ипр, нидерландецът ще бъде зад волана на Ситроен С3 Rally2 с навигатор Харм ван Копен.

До момента най-добрият резултат на 50-годишния пилот до момента е второ място в рали Station Le Seau Monteburg. Верстапен завърши на осма позиция при дебюта си на рали Ван Хаспенгaу през февруари След това се оттегли от рали Южна Белгия през март и катастрофира на рали Ван Вервик през месец юни.

Йос Верстапен не е регистриран за шампионата и затова няма да получи никакви точки.

Белгийското рали Ипр трябваше да дебютира през сезон 2020, но бе отменено заради пандемията от коронавирус. Първото издание на състезанието бе спечелено от местния любимец Тиери Нювил с Хюндай. Големият интерес и брой участници помогнаха на събитието да запази мястото си в календара на WRC за 2022 г.