Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Верн загуби 9-о място в САЩ, Перес със 7 места назад на...

Верн загуби 9-о място в САЩ, Перес със 7 места назад на грида за Бразилия

41
0

Жан-Ерик Верн (Торо Росо) загуби деветото си място в Гран при на САЩ. Френският пилот бе наказан от стюардите за катастрофата си с Ромейн Грожан (Лотус). Двамата се сблъскаха в заключителната фаза на надпреварата. Верн блокира колелата при опит за изпреварване и впоследствие бе постановено, че е избутал другия състезател от трасето.

Наказанието бе 5 секунди, които бяха прибавени към времето му. Това го прати десети.

– В последните обиколки бях решен да печеля позиции на всяка цена. Видях шанс да изпреваря Ромейн и реших да се възползвам. И когато той затвори вратата, просто вече бе твърде късно. В крайна сметка това е състезание и трябва да се бориш колкото можеш. Обичам битките, беше интересно. Страхотно е да сме в точките, особено след труден уикенд – коментира Верн.

Грожан бе вбесен от станалото още на пистата.

– Какво беше това?! – извика той, излитайки от трасето при сбутването с Жан-Ерик.

След прибирането в падока френският пилот оприличи станалото на блъскащи се колички и продължи:

– Жан-Ерик пресече първи завой и ме блъсна. Строши предното крило и пода ми, от което нямаше как да се възстановя. Повтарях на момчетата по радиото, че не е честно, защото можех да съм осми. Добре е, че поне Пастор [Малдонадо] влезе в топ 10 и най-после се борехме с Ферари и Торо Росо.

Серхио Перес (Форс Индия) пък ще бъде преместен със 7 места назад на стартовата решетка за Гран при на Бразилия. Неговото наказание бе заради катастрофата, която предизвика в първата обиколка в САЩ. Мексиканецът бутна Кими Райконен (Ферари) и след това отнесе Адриан Сутил. Пилотът на Заубер бе особено разочарован, тъй като за първи път този сезон се бе класирал в Q3, а не можа да направи и един пълен тур в състезанието.

Стюардите постановиха в решението си, че не е имало шанс Перес да изпълни маневрата си и сблъсъкът му със Сутил е безразсъден.

– Невероятен малшанс – коментира Серхио. – Тръгнах към Адриан в 15-ти завой, където той остави място и се вмъкнах от вътрешната страна. След това обаче той затвори кривата. Опитах да спра по-късно от него, но при това си действие нямаше как да избегна Кими. От там ударът с Адриан бе неизбежен. Просто не очаквах Кими да е там, където се оказа. Жалко, тъй като имах шанс да продължа да взимам точки.

Сутил каза от своя страна, че съжалява, тъй като катастрофата е била съвършено ненужна.

– Безкрайно разочароващо е да изтървем най-добрия си шанс за точки досега заради тази маневра – допълни германецът.

Заубер все още нямат спечелена точка този сезон.