Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел пръв на мократа писта в Шанхай

Фетел пръв на мократа писта в Шанхай

37
0

Себастиан Фетел (Ферари) даде най-добро време в третата свободна тренировка преди Гран при на Китай, която се проведе на мокра писта. 14 от 22 пилоти записаха времена в сесията.

Дъжд се изливаше над пистата в Шанхай в началото на тренировката, точно както метеорологичната прогноза предвиждаше. Температурата на въздуха и на асфалта бе 20 градуса.

Никой не бързаше да излиза на трасето, въпреки че квалификацията вероятно ще се проведе при подобни условия. За деня на състезанието не се предвиждат валежи, температурите може би ще са малко по-ниски в сравнение с вчерашните.

Десетина минути след светването на зеления семафор дъждът понамаля и започна постепенно да спира. Валтери Ботас пръв излезе от бокса, част от колегите му също бяха по колите, а други просто наблюдаваха на телевизионните екрани обиколката на финландеца.

„Екипите ще пазят гумите си. Прогнозата за времето днес вече е ясна и при налични само четири комплекта интермедии и три комплекта за мокро няма да има кой знае какво движение”, коментира шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер пред BBC Radio 5. „По принцип е доста забавно да се кара на мокро. Колата се усеща в по-голяма степен. Но си представете какво е да управлявате автомобил без работещи чистачки – чувството е такова на моменти.”

Все пак Фелипе Маса последва съотборника си, пилотите на Макларън и Рено също излязоха на трасето. От Рено направиха промени по автомобилите си след вчерашния проблем с окачването, заради който Кевин Магнусен спука задна лява гума. Датчанинът пропусна цялата втора тренировка, докато тимът установи причината.

От Ферари съобщиха, че не се очаква повече силен дъжд до края на сесията. Отборите имаха малко повече от половин час да се подготвят за квалификацията. „Всичко изглежда нормално. Наистина е нормално, с изключение на мократа писта, разбира се”, съобщи Магнусен по радиото. През това време Грожан се завъртя, демонстрирайки, че условията не са леки.

Кими Райконен записа първото време в тренировката половин час след началото й. Пилотът на Ферари направи обиколка за 2:00.812 мин. Скоро се появиха още времена, но всички на трасето бяха особено внимателни.

Джолион Палмър се прибра в бокса на Рено със спукана задна дясна гума и тимът започна проверка дали инцидентът е подобен на вчерашните грижи на съотборника му. Междувременно Карлос Сайнц пръв даде време за обиколка под 2 минути, а Себастиан Фетел го подобри до 1:57.351. Някои пилоти започнаха опити с интермедии.

До края на сесията 14 пилоти записаха времена. Състезателите на Мерцедес, Макларън, Ред Бул, Ромен Грожан (Хаас) и Маркус Ериксон (Заубер) не направиха бързи турове (шведът загуби време и с повреда в хидравликата на автомобила си).