Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кубица трябва да заслужи мястото си за 2019 г., смята Пади Лоу

Кубица трябва да заслужи мястото си за 2019 г., смята Пади Лоу

37
0
Роберт Кубица
Роберт Кубица: снимка: Уилямс

Роберт Кубица трябва да покаже, че заслужава място във Формула 1 за 2019 г. Това смята техническият директор на Уилямс Пади Лоу. Полякът бе фаворит за втория титулярен кокпит в Уилямс за тази година, но в крайна сметка от екипа избраха Сергей Сироткин.

Кубица бе нает за резервен пилот. Той ще кара в тестовете за Уилямс преди и по време на сезона и в няколко свободни тренировки от Гран при уикендите.

Запитан защо е загубил битката за второто титулярно място в тима, Пади Лоу обясни: „Трябва да кажа нещата по-друг начин. Роберт търси обратния път към Формула 1 след травмата на ръката, която получи при инцидента на рали. Трябва да се признае, че това изисква изключителна отдаденост, много смелост и преданост към целта.

Той върви по този път и през новия сезон ще е пилот по развитието на тима. И той ще продължи по него. Не винаги става дума за това дали нещо ти липсва – пазарът на пилоти е много конкурентен. Има много изключително талантливи пилоти. Те са  повече, отколкото колите. Самият Роберт иска да си заслужи мястото за 2019, независимо къде ще има свободни места.”

На въпрос дали Сироткин е бил по-добър от Кубица по време на тестовете в Абу Даби след края на сезона и по-доброто му темпо е и причината да получи позицията, Лоу отговори: „В процеса на подбора свършихме доста работа с много пилоти. Избрахме Сергей заради цялостното му представяне не само в сравнение с това на Роберт, а и на още други други. Той беше ясният фаворит.”

Относно това дали според Кубица е наистина в състояние да замести Сироткин или Ланс Строл при нужда по време на сезона, Пади заяви: „Ще се справи, уверени сме в това. Иначе нямаше да го вземем за резервен пилот. Сигурни сме, че може не просто да се състезава, а и да го прави на конкурентно ниво.”