Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими отрече да е молен да помогне на Фетел

Кими отрече да е молен да помогне на Фетел

98
0
Себастиен Ожие

Кими Райконен категорично отрече да е бил помолен от Ферари или да е имало каквато и да е уговорка да изтегли Себастиан Фетел от Пуон в края на квалификацията за Гран при на Белгия. Той обясни, че е направил грешка в своята решителна обиколка в края на девети завой и така или иначе е решил да не я завършва.

„Знаех, че той е зад мен. Видях го в огледалата и реших да му помогна“, описа ситуацията финландецът, допълвайки, че би направил винаги подобно нещо за съотборника си, когато е наясно, че самият той вече няма шанс.

„Не ми струваше нищо, защото отивах към пита. Знаех че е зад мен, вдигнах скоростта, за да му помогна на правата. Това е всичко и няма нищо друго зад това.“

Фетел от своя страна обясни, че е разбрал за допуснатата от Кими грешка.

„Той очевидно искаше да направи по-добра обиколка, но предполагам, че след пропуска реши да ме изтегли. Мисля, че тимът не му е казал нищо. Според мен е видял червена кола в огледалата и е решил да ми подаде ръка, което е чудесен, спортсменски жест. Не беше планирано, както видях при други екипи, но понякога нещата се случват и без план“, сподели Фетел.

Кими още не бе напълно наясно какъв бе проблемът в колата му в квалификацията, от къде идваха странните вибрации. Преди да се появят той бе по-бърз от Фетел в тренировките и при първите опити в Q3.

Райконен не скри, че е доволен от оставането и на Себастиан във Ферари, защото двамата били добри съотборници и Себ бил приятен и забавен съекипник. Що се отнася до състезанието утре, всичко отново в най-голяма степен щяло да зависи от работата на гумите, тяхното загряване и износване, при конкретните условия, които никой не е напълно сигурен какви ще бъдат.

По-късно Фетел отново специално изтъкна заслугата на съекипника си за постижението му в квалификацията.

„Чувствах се много добре в Q1. Потеглянето бе чудесно, но след това усещането се позагуби. Предната част олекваше, особено през втория сектор, където са средно- и високоскоростните завои. В последния тур автомобилът пооживя. Но трябва да призная, че извадих късмет – на Кими му се наложи да зареже своята обиколка, а след това ме изтегли и ме изведе пред Валтери [Ботас]. Позицията е добра. Страхотна работа на тима, щастлив съм. Нямам търпение за състезанието.“

„През целия уикенд колата е малко сложна за управление в една бърза обиколка. В дълга серия и с много гориво се чувствам наистина добре. Да видим какво можем да свършим със стратегията утре. Сигурен съм, че Мерцедес ще са бързи, но ние пък няма да се крием. На първа редица сме. Имахме достатъчно скорост досега, би трябвало да е налице и в надпреварата.“