Начало Други Кристиян Христов преминава към автомобилните състезания

Кристиян Христов преминава към автомобилните състезания

339
0
Кристиян Христов

Шампионът на България по картинг в клас Ротакс Джуниър за 2016 г. Кристиян Христов ще кара автомобил през следващия сезон. Той ще се състезава на Затворен маршрут у нас в серия Спорт (двигатели до 1600 куб.см) с Хонда Сивик. Моделът е 6-а генерация от 1999 г. и е считана от мнозина за най-добрата кола за класа си у нас.

„Ще започна да тренирам по-малко с нея и да свиквам, заяви Христов. – Планирам да участвам през целия сезон на писта, но това зависи и от разходите. Когато трябва да караш бързо, преходът от една дисциплина към друга никога не е лесен. Но се надявам да свикна бързо с колата и да съм бърз в завоите, което е най-важното. Не започвам от нулата и имам идея за какво става въпрос, но ще трябва да надграждам постепенно.”

Мениджърът и баща на пилота Милен Минчев, който се грижи за цялата организация в екипа, обясни, че в тима имат намерение да участват в кръгове и от други шампионати у нас, като Тайм Атак и Купа Дракон.

„Искаме да се включим в колкото може повече състезания, но това зависи и от разходите, каза Минчев. – Ясно е, че да подготвиш една кола професионално, се изискват много средства. Дали ще успеем да подготвим колата много добре или не толкова, времето ще покаже. Ще гоним и нашите цели – да сме колкото се може по-напред. Няма намерение да правим само завои по пистата и да се возим.”

Екипът на Кристиян е избрал да подготви колата за серия Спорт, защото според Минчев в този клас има повече пилоти и по-голяма конкуренция. В него карат пилоти като шампиона Ерменко Ерменков, Симеон Симеонов и Александър Димитров.

„Това са все бързи пилоти, с които предполагам, че ще има много битка, каза Кристиян. – Но не можем да изключваме и пилотите по-назад. Виждам една много силна конкуренция. Мечтата ми е тази година да спечеля домашната Писта Стара Загора.”

Още не е ясно кои ще бъдат механици на Христов, но най-вероятно единият ще бъде Станислав Каваримов, който бе механик на Кристиян в картинг състезанията в последните 2 години. Тъй като той има много ангажименти с европейските състезания по картинг, в някои състезания той няма да може да е на линия и ще трябва друг да изпълнява тази роля.

Когато излезе окончателният календар на БФАС за 2018 г., екипът ще види къде има съвпадения на кръговете и ще вземе решение кой и къде ще трябва да замества Каваримов.

Самият Христов също ще участва в определени състезания по картинг, за да поддържа форма. Той има намерение да кара в най-популярното състезание във Великобритания PFI Kart Masters, което ще се проведе през лятото на тази година, както и в още няколко състезания в Англия. Целта е преди първото състезание на писта у нас, той да е участвал в поне едно картинг състезание.

Първите тестове с новата кола ще бъдат още днес (2 януари) на писта Дракон край Калояново.