Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Карането на пълна газ няма да подобри състезанията, смятат в Мерцедес

Карането на пълна газ няма да подобри състезанията, смятат в Мерцедес

87
0
Анди Коуел

Шефът по двигателите на Мерцедес Анди Коуел смята, че карането на пълна газ няма да подобри състезанията във Формула 1. Заради ограничението на горивния поток и количеството бензин от 105 кг на състезание пилотите трябва да контролират внимателно темпото си.

А освен това трябва да внимават да не претоварят задвижващата система. От този сезон състезателите ще имат по само 3 агрегата за цялата година, което означава, че с един мотор трябва да изкарват средно по 7 надпревари.

„Не мисля, че ще има разлика в състезанията, ако пилотите натискат колкото могат през цялото време, заяви Коуел . – Представянето нямаше да е по-различно, отколкото това в Абу Даби. Това, което ще се промени, е увеличаване на разходите.

Сега пилотите трябва да са много предпазливи, за да не претоварват мотора по време на сезона. Някои отбори дори прибягват до по-кратки серии по време на петъчно-съботните сесии. Тази година ситуацията ще бъде още по-трудна, тъй като бройката разрешени двигатели падна от 4 на 3.“

Коуел смята, че три мотора за сезон с прекалено малко, но и осъзнава причината за намаляването на разрешения брой агрегати за сезона: „Всичко се прави заради намаляването на разходите. Има повече клиентски отбори, отколкото производители. Ограниченията в бройката улесняват нещата за нас.“