Начало Автомобили Китайци купуват Pirelli

Китайци купуват Pirelli

103
0
гуми,Пирели

China National Chemicals Corp. (ChemCorp) ще купи Pirelli. Италианската компания е петият по големина производител на гуми в света.

Сделката се оценява на 7,1 милиона евро ($7,7 млн.). Тя ще даде достъп на китайския концерн до най-новите технологии за производство на гуми, а Pirelli от своя страна ще получи възможност да се развива на местния пазар.

От ChemChina са се съгласили да платят по 15 евро на акция за 26,2% от италианската компания. След това ще бъде направено допълнително споразумение за остатъка.

„Партньорството с глобален концерн като ChemChina представлява огромна възможност за Pirelli”, заяви Марко Тронкети Провера. Той ще остане главен изпълнителен директор, но новият собственик ще назначи друг председател на борда. Сделката ще бъде изпълнена през дъщерната фирма China National Tire & Rubber Co. Очаква се формалностите, включително одобрението от съответните институции, да бъдат приключени до лятото на настоящата година. Производителят на гуми ще запази централата си в Италия.

Придобиването на Pirelli от китайска компания е част от поредица подобни сделки в Италия, отбелязва Automotive News Europe.

Pirelli доставя гуми на отборите от Формула 1 за пета поредна година.