Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими Райконен тества коли на бъдещето

Кими Райконен тества коли на бъдещето

48
0

Кими Райконен тества коли на бъдещето по време на събитие на Шел Мексико преди Гран при на Мексико от Формула 1 този уикенд. Пилотът на Ферари бе почетен гост на събитието заедно с колегата си от Скудерията Марк Жене. Финландецът смени за малко кокпита на болида с друг тип возило, като дори вози някои късметлии.

Събитието, наречено „Shell From The Racetracks to the Roads of the Future” даде възможност на студенти и фенове да се срещнат със световния шампион от 2007 г. Студентите от Националния автономен университет на Мексико (УНАМ – единственият университет в страната, сред чийто възпитаници има нобелови лауреати – Алфонсо Гарсия Роблес (мир), Октавио Пас (литература) и Марио Молина (химия)) получиха шанс да разговарят с финландския пилот. Те му показаха своя автомобил за еко маратона на Шел и демонстрираха как оформят бъдещето на мобилността в Мексико чрез наука.

Еко маратонът на Шел е дългогодишно събитие, поставящо пред млади инженери от цял свят предизвикателството да създадат енергийно ефективни автомобили. Местният тим обмени ценни мисли с Кими. Те дискутираха как ще изглеждат и работят колите на бъдещето.

Партньорството на Шел и Ферари е най-успешното сътрудничество в историята на Формула 1 през последните 60 години. То вдъхновява студентите както в Мексико, така и по цял свят. Още от 1954 г. пък Шел Мексико работи с местните правителства, бизнес и общности, за да намира нови решения за мобилност.

„Срещата със студентите от УНАМ бе вдъхновяваща”, коментира впоследствие Кими. „Беше страхотно да видя как работят младите умове – в случая за откриването на ефективни енергийни решения. За мен бе удоволствие да разгледам забележителния им автомобил, подготвен за еко маратона, както и да изкарам UrbanConcept колата на Шел за няколко кръгчета. Зад волана винаги се чувствам като у дома си, но това определено бе нещо различно!”

Президентът и генерален директор на Шел Мексико Алберто де ла Фуенте отбеляза, че се надява партньорството между Шел и Ферари да продължи да вдъхновява и бъдещите поколения студенти, които да работят по нововъведения в транспорта и в Мексико, и в други страни.