Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Квят: В началото имаше песимистично настроени хора спрямо мен, но се получи

Квят: В началото имаше песимистично настроени хора спрямо мен, но се получи

34
0

Данил Квят смята, че се е справил достатъчно добре през дебютния си сезон във Формула 1, въпреки някои съмнения в началото относно възможностите му. Той обра куп награди за новак на годината в Гран при.

Дебатът нужна ли е минимална възраст за получаването на суперлиценз бе възобновен, след като Торо Росо подписа договор за 2015 г. с Макс Верстапен. Холандецът бе на 16, когато подписа контракта, а догодина в Мелбърн ще стане най-младият състезател, дебютирал във Формула 1 – на 17 години и няколко месеца. ФИА промени изискванията за суперлиценз, като сложи минимална възрастова граница от 18 години и ще изисква наличие на валидна шофьорска книжка.

Самият Квят пък, който е на 20, дойде в Гран при директно от GP3. Той ще е пилот на Ред Бул през следващия сезон.

– Мога да говоря за себе си и да споделя, че за мен всичко се разви доста добре – обясни Квят пред Аутоспорт. – В началото хората бяха доста песимистично настроени относно възможностите ми, но всичко се получи. Никога не съм се състезавал с Макс, тъй като бе твърде млад, за да караме заедно, но в крайна сметка той ще е на 17, когато стартира (в F1). В началото със сигурност нямаше да имам нищо против няколкостотин километра тестове, както са правели други пилоти. Стартът не става по-лесен (от липсата на тренировките), но пък ситуацията е една и съща за всички – или притежаваш нужното, или не. Аз лично нямах някакви особени трудности. Нямаше нещо кой знае колко сложно за преодоляване.

През 2013 г. руснакът изоставаше в средата на GP3 шампионата с 51 точки, като в крайна сметка спечели с 30. Според Квят тази битка го е подготвила добре за F1:

– Подходът ми от GP3 проработи добре. Хората около мен го приеха нормално. Не се промених кой знае колко от септември миналата година досега. Просто имаше доизпипване на отделни неща, адаптиране към новите автомобил и хора наоколо. Ако се променяш непрекъснато, както и начина си на работа, един ден ще откриеш, че не е добре. Постоянството идва вследствие на това, че знаеш какво работи и какво не. Според мен най-важното бе, че останах честен и със себе си, и с другите.