Начало Рали Кубица не води преговори с нито един WRC отбор за догодина

Кубица не води преговори с нито един WRC отбор за догодина

59
0
Роберт Кубица

Бъдещето на Роберт Кубица в световния рали шампионат е несигурно – полякът не води преговори с нито един отбор за следващия сезон.

Екипите на Фолксваген и Хюндай са попълнени, а Ситроен и М-Спорт не разговарят с бившия пилот от Формула 1 за догодина. Роберт кара подготвен от М-Спорт Форд Фиеста RS WRC през 2014 г. с финансовата подкрепа на компанията Lotos. През 2013-та, когато започна да кара в световния шампионат и спечели WRC2, бе със Ситроен.

– Не сме разговаряли за догодина. Трябва да разберем какво иска Роберт – заяви шефът на М-Спорт Малкълм Уилсън, цитиран от Аутоспорт. – Естествено, че бихме били заинтересувани от това да остане с нас и през следващия сезон, но трябва да започнем да обсъждаме възможностите.

Самият Кубица не сподели нищо относно плановете си за 2015 г. Той каза, че може да сподели, че ще е зад волан, но не знае къде. На въпрос дали финалният кръг от тазгодишното първенство може да е последното му състезание във WRC, Роберт заяви:

– Не знам. Може би. Наистина не знам къде ще правя догодина.

Наскоро Кубица обясни, че трябва да претърпи нова операция. Той опитва да възстанови колкото може повече от функционалността на дясната си ръка, която пострада тежко при катастрофа на рали Ронде ди Андора през зимата на 2011 г., тъй като в настоящото й състояние за връщане в F1 изобщо не може да се говори.

Роберт вероятно преценява предложенията, които е получил от различни шампионати в Америка и Европа да се върне към пистови надпревари. Той смята, че трябва да вземе решение след първия си сезон във WRC в дългосрочен план, а не да се мести от серии в серии, тъй като единствено с натрупването на опит ще стане конкурентоспособен. Тазгодишното му представяне не оправда очакванията на Уилсън. Пилотът има твърде много катастрофи и това може да изиграе роля при решаването на бъдещето му.