Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Качеството на пилотите в F1 пада през годините, смята Марк Уебър

Качеството на пилотите в F1 пада през годините, смята Марк Уебър

28
0
Марк Уебър

Качеството на пилотите във Формула 1 пада през годините, смята Марк Уебър. Австралийският пилот на Ред Бул, който вече обяви, че напуска спорта в края на сезона, за да се присъедини към Порше и програмата им за състезанията по издръжливост, дебютира в Гран при през 2002 г. От тогава досега екипите все повече обръщат внимание на това с какви спонсорски пари разполагат състезателите, отколкото на таланта им на трасето, твърди той.

Марк определи ситуацията като „тъжна“ и продължи:

Когато аз се появих на грида с Минарди, на решетката бяха още [Еди] Ървайн, [Мика] Сало – момчета, които вече бяха стъпвали на различни подиуми. Беше пълно с пилоти, печелили във Формула 3000, побеждавали в множество впечатляващи надпревари. И сега има много таланти, но и много се изплъзват. Робин Фрийнс например е феноменален младеж, но няма пари.

Споменатият от Уебър Фрийнс загуби мястото си в GP2 в екипа Хилмер. Той написа в Туитър акаунта си при обявяването на новината, че това е положението – няма пари, няма място. След това дори се появиха предположения, че може да замести Нико Хюлкенберг в Заубер, където е трети състезател.

Самият Уебър пък се грижи за новозеландския пилот Мич Еванс и ще му помага да стигне до Формула 1. Той обаче заяви, че се тревожи, че 19-годишният състезател е промотиран твърде отрано.

На въпрос какво е мнението му за Сергей Сироткин, който вероятно ще кара в Заубер догодина (като част от сделката на швейцарския екип с три руски институции), Марк отговори:

Може да има известно безпокойство относно безопасността. Човек може да кара кола, но според мен не е оптималният момент да влиза в спорта. Моята работа е Мич да успее да покаже способностите си, но сега няма кой знае колко тестове и трябва да видим какво може да стори един млад пилот в краткото налично време. Дали Сироткин е нов Кими [Райконен] или Себастиан [Фетел]? Ще разберем – допълни австралиецът.