Начало Автомобили Как автомобилът ви ще ви пази от грип

Как автомобилът ви ще ви пази от грип

94
0
Jaguar Land Rover, интериор
снимка: Jaguar Land Rover

Автомобилите на бъдещето не само ще служат за придвижване, а и ще помагат за борбата срещу вируси и настинки. Jaguar Land Rover работи в посока предотвратяване разпространението на болестите посредством използвана вече повече от 70 години в медицинската индустрия ултравиолетова технология (UV-C). Чрез интегрирането й компанията вярва, че може да помогне за това патогените да не оцеляват в кабината на колата. Патогените са причинителите на болестите като бактерии и вируси.

Понастоящем UV-C се използва за дезинфекциране на вода, филтриране на въздуха и стерилизиране на различни повърхности

Технологията може да неутрализира патогените в климатичната система на автомобила и след това пречистеният въздух да навлиза в кабината. Jaguar Land Rover изследват възможностите за приложението й.

„Средностатистическият шофьор изкарва до около 300 часа зад волана годишно. Това е очевидна възможност за по-добро използване на автомобилите по отношение на превантивни мерки относно здравето на хората”, обяснява главният лекар на Jaguar Land Rover доктор Стив Айли. „Въвеждането на подобни подобрения обещава не само подобрение качеството на живота на потребителите, а в конкретния случай и намаляване разпространението на патогените. Това е от особено значение, като се има предвид, че вървим към решения за споделено придвижване.”

Jaguar Land Rover вече активно работи върху неутрализирането на патогените

Това се случва в последното поколение на системите Heating, Ventilation and Air Conditioning (HVAC).

„Инфекциите се разпространяват по-лесно през студените месеци. Окуражаващо е да знаеш, че поне в автомобила си си защитен”, споделя Айли.