Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Как се концентрират пилотите преди състезание

Как се концентрират пилотите преди състезание

79
0
Мерцедес,Нико Розберг,футбол

За всеки старт от Формула 1 от пилотите се изисква максимална концентрация. Именно заради сериозното психическо и физическо напрежение е необходимо пилотите да успеят да впрегнат всичките си ресурси. А всеки пилот го прави по различен начин. Някои използват ментални тренировки, други правят кратки тренировки за загрявка, а трети се отдават на суеверие.

Случва се често в тези моменти пилотите да са изнервени и дори някой фотограф да бъде бутнат, защото е застанал на пътя на някой състезател или друг да изтърси в ефир „I was having a shit“, като например Кими Райконен.

Михаел Шумахер също предпочита посещението на тоалетната преди старт и го практикува на практика всяко състезание. Тимо Глок от своя страна никога не се качва от дясната страна на болида.

„Един път влязох от дясно и ритнах огледалото“, разказва Глок причината за своето суеверие. „В последствието в състезанието всичко, което можеше да се обърка, се обърка.“

Нико Хюлкенберг също влиза в колата само от ляво.

„Просто имам определен ритъм и подготовка, които винаги са едни и същи, но нямам определен ритуал.“

Нико Розберг от своя страна използва алтернативни методи и техники, и според него е открил нов, полезен, но малко необичаен начин за концентрация.

„Просто се опитвам да се отпусна малко и в същото време да се концентрирам“, разказва Розберг, който в последствие прибягва до своя специален ритуал. „Правя лека загрявка, като играя на 21 с футболна топла, за да повиша координацията си.“

Особено важно за горещите състезания като това в Малайзия или Унгария е да се пият достатъчно течности. Но и тук има разлики. Едни пият специално разработени за спортистите енергийни напитки, други просто вода. По отношение на храненето няма определени правила, но като цяло храната при повечето пилоти е еднаква – паста, ризото и подобни неща, но не по-късно от обяд.