Начало Автомобили Каква ще бъде съдбата на Saturn?

Каква ще бъде съдбата на Saturn?

58
0

Вече за никого не е тайна, че световната икономика е в рецесия, както и че това влияе изключително силно на автомобилните производители. Затова и не било изненада, ако от General Motors се опитват да се отърват от слабо представящата се марка Saturn.

Въпреки това вицепрезидентът на компанията, отговарящ за продажбите в Северна Америка – Марк Ла Нев, посочи, че процесът не е толкова лесен. Ла Нев обяснява, че едно от най-големите предизвикателства е решението дали наистина отърваването от марката е правилното дългосрочно решение.

И докато GM логично насочва голяма част от финансите и работната си ръка към по-печелившите марки като Chevrolet, Cadillac и Buick, то от компанията са категорични, че марката Saturn има „настояща и бъдеща програма” за продуктово развитие. Този план обаче е замразен с оглед на настоящите сложни условия на световната икономика.

Една ключова област, върху която ще се фокусира GM, е намирането на начин за редуциране на структурните разходи на марката, както и създаването на бизнес модел, който да бъде по-печеливш. През изминалите 20 години Saturn са били печеливши само в една година. От друга страна изоставянето на Saturn и съкращаването на загубите на марката изглежда по-лесният начин, отколкото конструирането на нов бизнес модел за марката.

Въпреки това и вторият вариант ще отнеме от GM значително количество пари – лукс, който концернът не може да си позволи. И за да изостават марката, GM ще трябва – според условията на закона – да компенсират 211-те търговски представители на Saturn из цялата страна. Всичко това би излязло около 1 милиард долара.