Начало Избрани Какви са изискванията на ФИА към всеки отбор, който желае да се...

Какви са изискванията на ФИА към всеки отбор, който желае да се присъедини към F1?

816
0
ФИА, Ред Бул
снимка: Спас Генев

ФИА обяви началото на процедурата за присъединяване на нови отбори в F1. Ръководният орган определи изискванията си към екипите, които желаят да се включат в световния шампионат в бъдеще.

Президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем публикува официално съобщение по-рано днес. Заедно с него федерацията представи и придружаващия документ към съобщението за откриване на процедурата за изразяване на интерес. В него ФИА разкри какво очаква да бъде предоставено от бъдещите участници в процеса на кандидатстване за участие в F1.

На първо място е общата такса за кандидатстване в размер на $300 000. Управляващият орган изисква и няколко важни документа, свързани с хората, управляващи самия отбор. Това включва подробности за компанията, собственика и искане за подписване на споразумение за неразкриване на информация за самия процес на кандидатстване.

От ФИА твърдят, че пълният списък с изисквания ще бъде изпратен на потенциалните отбори. Това ще се случи след като бъдат подадени заявления за интерес. Същевременно притежателят на търговските права на F1 Либърти Медия може да добави свои собствени критерии в хода на процеса на кандидатстване.

В днешно време процесът за присъединяване към F1 е доста по-сложен отколкото преди 15 или 20 години. Ръководството на световния шампионат иска да знае, че всички участници имат необходимата подкрепа и умения, за да свършат достатъчно добра работа.

ФИА и ръководството на F1 не иска отборите да се появят за една или две години, да се борят в задните редици, а след това да се сринат и да изчезнат. Подобен беше случаят с трите тима, които се появиха през сезон 2010- HRT, Лотус/Катерам и Върджин/Маруся/Мейнър. За съжаление нито един от тях не успя да просъществува поне 10 години преди да си тръгне от F1.

Всеки нов отбор може да се присъедини към F1 най-рано през 2025 г. ФИА обясни процеса на оценяване, чрез който да се определи дали някой тим е достатъчно подходящ.

Първата стъпка е потенциалните нови отбори да изпратят на ФИА имейл с предварителна заявка за интерес относно желанието си да се присъединят към F1. Той трябва да включва шест различни елемента:

  • мотивационно писмо, в което се представя кандидатът.
  • пълни данни за контакт на кандидата, включително името на основното лице за контакт, телефонен номер, електронен адрес и пощенски адрес.
  • подробни данни за компанията, включително адрес, устав и данни за инфраструктурата.
  • самоличност на всички акционери и на крайния бенефициер на всички акции.
  • автобиография за всеки директор и служител на предприятието-кандидат.
  • информация за релевантния опит и възможности на кандидата в автомобилния и/или спортния сектор. Това включва включително технически опит, състезателен опит, съоръжения, оборудване и инженерни ресурси.

Всички отбори също така трябва да подпишат споразумение за неразкриване на информация. То е пряко свързано с текущите дискусии с ФИА. Накрая трябва да бъде внесена невъзвръщаема административна такса в размер на $20 000.

В рамките на 48 часа от подаването на заявленията за интерес, федерацията ще уведоми всички кандидати, които смята за подходящи. След това те ще преминат към по-официален процес на оценка.

Това ще изисква нова такса за кандидатстване от страна на отборите в размер на $300 000. По този начин ще се покрият разходите на ФИА за приключване на надлежната проверка.

Окончателните подробности за това какво ще се оценява на този втори етап все още не са изложени официално. ФИА очаква той да обхване няколко ключови критерия, които са следните:

  1. Техническите възможности и ресурси на екипа.
  2. Способността на тима да набира и поддържа достатъчно финансиране, за да изпълнява финансовите си задължения и да бъде конкурентоспособен.
  3. Способността на отбора да изпълнява и спазва задълженията си съгласно Спортния, техническия и финансовия правилник на F1.
  4. Подробен бизнес план (включително финансови прогнози) за първите пет години от проекта.
  5. Опитът и възможностите на екипа в автомобилния сектор и/или моторните спортове (включително технически опит, състезателен опит, съоръжения, оборудване и инженерни ресурси) и съответната численост/опит на персонала.
  6. Дали екипът и всички лица, които предлагат да участват в собствеността, контрола или управлението на отбора, са подходящи и надлежни.
  7. Съображения за устойчивост, EDI (равенство, многообразие и приобщаване) и обществена полза.
  8. Оценка на ФИА за стойността, която кандидатът може да донесе на шампионата, включително разглеждане на неговата репутация и почтеност.

Много вероятно е Либърти Медия да наложи свои допълнителни критерии, които задължително трябва да бъдат разгледани.

Според ФИА, крайният срок, в който отборите ще трябва да представят горепосочените данни, ще бъде 30 април. След това ръководният орган и FOM ще приключат своята надлежна проверка по въпроса. Окончателното решение по всички подадени заявки трябва да бъде взето до 30 юни.

Федерацията обаче е категорична, че дори ако отборите бъдат избрани за втория етап, няма пълна гаранция, че те ще получат място на стартовата решетка в F1.

„За да се избегне съмнение заявяваме категорично, че никой нов кандидат няма автоматично право на участие в шампионата. Максималният брой на отборите, които ще се състезават в шампионата до сезон 2025 включително, е ограничен до 12.“

„Съществуващите отбори от F1 ще имат приоритет пред новите кандидати. В случай че нито един кандидат не бъде счетен за подходящ от ФИА и/или от притежателя на търговските права на F1, няма да бъде избран(и) нов(и) отбор(и) от F1.“