Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Каквото повикало… Палу се отнесе със Зак Браун като Пиастри с Алпин

Каквото повикало… Палу се отнесе със Зак Браун като Пиастри с Алпин

2896
0
Алекс Палу
Алекс Палу; снимка: Индикар

Алекс Палу се отметна от уговорката си с Ероу Макларън и Зак Браун и е уведомил екипа, че няма да е техен пилот в Индикар от следващия сезон. Новината се разчу, след като съдържанието на изпратено от Браун писмо до служителите на отбора стана достояние на средства за масова информация. В него той изразява разочарованието си от решението и поведението на 26-годишния испанец.

„Алекс Палу няма намерение да изпълни договора си. Това е невероятно разочароващо, като се има предвид, че бе поел ангажимент както директно към нас, така и публично, както и значителната инвестиция, вложена в него въз основа на тази договорка“, пише Зак Браун

„Посветихме много време, пари и ресурси да подготвим Алекс и да го приветстваме в отбора ни, защото вярвахме в него. Нямахме търпение да печелим заедно победи в Инди. Вследствие на неразбирателството с отбора му миналата есен получихме уверение от Алекс относно договорката му с Ероу Макларън. Тя бе отразена и в договора, който сключихме с него“, се казва още в изложението.

Писмото на Зак Браун изключително много наподобява коментарите на бившия вече шеф на Алпин Лоран Роси относно Оскар Пиастри миналата година. Роси дори обмисляше закриване академията на отбора.

Точно преди година пък друг пилот, който се договаряше със Зак Браун за място във Формула 1 – Пато О’Уорд – направи изключително горчив коментар по адрес на американския мениджър във връзка със сагата с Пиастри.

„Наблюдавах развоя на събитията и се смях. Браун обеща едно и също нещо на няколко пилоти. В крайна сметка в отбора [в F1] има едно място, а не пет“, каза О’Уорд.

Доколкото е известно, от Ероу Макларън са изплатили на Палу част от сумата, за която са се договорили да е заплатата му. Не е ясно как ще бъдат уредени взаимоотношенията им в този аспект

Мениджърската агенция на испанеца Monaco Increase Management му търсеше място във Формула 1 – извън Макларън. Името на Палу се споменаваше във връзка с Алфа Таури, Уилямс, Хаас и Алфа Ромео. Място обаче не бе намерено.

Днес от агенцията изразиха разочарование от решението на пилота да пренебрегне споразумението с Ероу Макларън. То беше постигнато след друг скандал. Палу опита да напусне Ганаси Рейсинг, не му бе позволено, почти се стигна до съд и накрая остана там.

„В Monaco Increase Management сме горчиво разочаровани от решението на Алекс Палу да наруши съществуващото споразумение с Макларън за 2024 г. и нататък. Заедно изградихме връзки, които смятахме, че преминават границата на чисто договорните отношения. Животът продължава и желаем на Алекс всичко най-добро в бъдеще“, се казва в изявлението, с което агенцията на практика се разделя с пилота.

Оскар Пиастри също имаше договорка с Алпин, но контрактът му бе с академията на тима от F1. В Енстън и Вири Шатийон не се бяха погрижили да му дадат редовен договор за трети пилот плюс условията, за които се бе разбрал по принцип с екипа, с който се очакваше да дебютира във Формула 1. След като Пиастри няколко месеца така и не получил документите, мениджърът му Марк Уебър намери друг вариант. Зак Браун даде договор на младия австралиец миналия юни. Междувременно привличаше други състезатели с обещания за място в Гран при. След това Алпин и Макларън стигнаха до отговарящия за споразуменията на пилотите от Формула 1 борд. Там бе постановено, че Пиастри има договор с отбора от Уокинг.