Начало Лайфстайл Календарът на Пирели отбелязва 50-ата си годишнина

Календарът на Пирели отбелязва 50-ата си годишнина

285
0

Прочутият календар на Пирели отбелязва 50-ата си годишнина. Публикуван за първи път за 1964 г., той е сред най-известните произведения на изкуството, създавани ежегодно от най-изтъкнатите световни фотографи.

Пирели организираха поредица събития, за да отбележат годишнината. През юни в Ню Йорк бе проведена специална сесия с фотографите Петер Линдберг и Патрик Демаршелие (снимали календара съответно за 1996/2002 и 2005/2008) и модели, сред които Алесандра Амброзио, Хелена Кристенсен, Изабели Фонтана, Миранда Кер, Каролина Куркова и т.н. Тази седмица пък бе открита ретроспективна изложба в Милано, където с повече от 160 снимки на над 30 фотографи е проследено половинвековната история на календара.

В компанията решиха също така да не правят издание за 2014 г., а да пуснат непубликуваното такова за 1986 г. То е дело на Хелмут Нютън и досега бе пазено в архивите на Пирели. Реконструкцията на фотосите стана възможна благодарение на фондацията на фирмата и проектът вече е изпълнен.

Най-прочутият календар в света е създаден от британското подразделение на Пирели. В търсене на маркетингова стратегия за промотиране на марката, на Острова назначават арт директора Дерек Форсайт и фотографа Робърт Фрийман (известен с портретите си на Бийтълс) да създадат напълно нов проект. Резултатът е ексклузивен, артистичен продукт, който от самото начало се отличава със свързаността си с бляскавия свят на модата. От тогава до ден-днешен календарът бележи отминаването на дните под знака на най-известните модели, заснети от най-изтъкнатите фотографи като олицетворение на тяхната визия за съвременното ни битие.

Историята на календара на Пирели се разделя на три периода. Първото десетилетие – от 1964 до 1974 г. – е последвано от спиране на издаването му (в продължение на девет години) заради световната рецесия. Втората декада (1984-1994 г.) бележи нарастващия успех на проекта. От 1994-та досега е изграден култовият му статут и всяка година новото издание се очаква с огромен интерес.

В историята му има много бележите моменти. През 1968 г. Хари Печиноти се вдъхновява от поезията на Елизабет Браунинг, Алън Гинсбърг и Ронсар. Сара Муун е първата жена, снимала календара – през 1972-ра. През 1987-ма Терънс Донован прави първо по рода си издание, използвайки само черни модели (сред които и 16-годишната Наоми Кембъл, тогава едва в началото на кариерата й). За следващия календар (1987) е сниман за първи път мъж. Първият черно-бял календар е дело на Артър Елгорт (1990). През 1994-та Хърб Риц представя новата ера в историята с цяла плеяда суперзведи сред моделите: Синди Крофърд, Хелена Кристенсен, Кейт Мос, Карън Александър. За календара са се снимали още Кристи Търлингнън, Каре Отис, Ева Херцигова, Настася Кински, Инес Састре, Моника Белучи, Жизел Бюндхен, Софи Дал, Хайди Клум, Наталия Водянова. В изданието от 2002-ра са кадрите на Лорън Буш – тогава на 17, внучка на бившия президент на САЩ Джордж Буш старши и Кийра Чаплин – внучка на великия Чарли Чаплин. Изброяването може да продължи още дълго, като всички участници в проекта са дали максимума от себе си, за да отразят духа на времето.