Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Калтенборн за руските инвеститори: Преговорите продължават

Калтенборн за руските инвеститори: Преговорите продължават

30
0
Мониша Калтенборн

През миналата година екипът на Заубер бе изправен на ръба на финансовото си оцеляване. Отборът имаше сериозни проблеми и през лятото трябваше спешно да се намери спасение. В последния момент тима представи група руски инвеститори. Като един от компонентите за влизането на руснаците бе поставено условието Сергей Сироткин да кара за екипа от Хинвил през тази година. Това обаче не се случи. Сега с проблемите около Крим, Украйна и Русия получаването на пари от руски компании изглежда почти химера.

Според тим шефа Мониша Калтенборн обаче преговорите продължават.

„Искаме да бъдем платформа, за компании, които искат да влязат във Формула 1“, обяснява австрийката с индийски корени пред f1news.ru. „Именно това направихме през миналата година и сега продължаваме да преговаряме активно с руски компании. Не е вярно, че преговорите са пропаднали.

Трябва да бъде ясно обаче, че Формула 1 все още е нещо напълно ново за Русия. Ясно ни е, че Гран при не е на първо място в листа с приоритети за всеки. Освен това не става дума за изцяло частни фирми, а за такива, в които участие има и държавата. Смятам обаче, че сме на прав път и разбрахме, че те имат интерес. Това е най-важното, но трябва да имаме още търпение.“

Калтенборн смята, че преговорите си струват и ще се изплатят напълно във финансов план, като дава за пример сделката с малайзийския производител на минерални масла Petronas в края на 90-те години.

„Формула 1 не се бе наложила и доказала в тази страна, когато започнахме с преговорите. Трябваше да обясним ясно и точно, какви са преимуществата на тази платформа, за да ги убедим, че те могат да спечелят от това.

Целите ни остават непроменени. Ние трябва да подготвим Сироткин за влизането му във Формула 1. Той е много млад пилот и затова не бързаме да поставяме крайни срокове, с които да го поставим под напрежение. Сигурен съм, че той може да постигне страхотни резултати с отбора. Тогава вече ще мислим за следващите крачки.“

В момента в отбора размишляват, дали да го пуснат да кара по време на тестове през тази година. Най-малкото, защото резервният пилот Гидо ван дер Гарде донесе в отбора добри финансови постъпления.

„Нещата ще зависят много от моментните резултати. Първо ще трябва да получи супер лиценз, преди да можем да го пуснем например в свободните тренировки за Гран при на Русия.“

През тази година Сироткин ще кара в световните серии на Формула Рено.