Начало Други Камуи Кобаяши ще ръководи отбора на Тойота в WEC

Камуи Кобаяши ще ръководи отбора на Тойота в WEC

271
0
Камуи Кобаяши
Камуи Кобаяши, снимка Тойота

Камуи Кобаяши ще има напълно оперативна роля в новата си позиция като ръководител на отбора на Тойота в Световния шампионат по издръжливост (WEC). Японецът заменя напускащия президент Хисатаке Мурата, който беше преназначен на друга длъжност в Тойота Мотор Къмпани.

Това означава, че техническият ръководител на Тойота Паскал Васлон и директорът Роб Люпен ще докладват директно на Камуи, който ще продължи да кара Тойота номер 7 през следващата кампания. Логиката зад издигането на активен пилот, който също така участва и в Супер Формула, остава неясна.

Изглежда този ход е предизвикан от убеждението на главният изпълнителен директор на японската марка Акио Тойода. Според него пилотите трябва да бъдат в центъра на програмите на моторните спортове на Тойота. Самият Камуи изрази своята благодарност за тази нова отговорност:

„Очаквам с нетърпение да се боря за световното първенство като пилот и ръководител на отбора. Ще пренеса целия си състезателен опит в новата си работа и знам, че имам фантастичен екип, който ще ме подкрепя в новата работа“, сподели Кобаяши.

„Ние се подготвяме за нова ера на състезанията за хиперавтомобили в WEC, когато много нови производители ще се включат в борбата за титлата. Тази нова структура в екипа е важна стъпка за нас, за да останем нащрек и да сме готови за следващата битка“.

Обявяването на Кобаяши за ръководител на тима дойде по същото време, когато бе разкрита новата управленска роля на Казуки Накаджима, който ще сложи край на своя кариера.

Трикратният победител от 24-те часа на Льо Ман ще бъде заместник председател на Toyota Gazoo Racing Европа. Базираната в Кьолн организация изгражда и управлява претендентите за WEC на японския производител. Кобаяши обясни, че е доволен от оставането на сънародника му в компанията.

„Сигурен съм, че Казуки ще укрепи управленския екип на Toyota Gazoo Racing Европа. Очаквам с нетърпение да работя с него, за да правя все по-добри автомобили“, заяви Камуи Кобаяши.

Ролята на Накаджима ще обхваща множество проекти в Кьолн. Тази на Камуи ще бъде специфична за Световния шампионат по издръжливост. Според съобщението Казуки трябва да се премести в немския град, а Камуи ще запази европейската си база в Монако.