Начало Избрани Капито: Катастрофата в Абу Даби е повлияла негативно на карането на Латифи

Капито: Катастрофата в Абу Даби е повлияла негативно на карането на Латифи

1341
0
Николас Латифи, Уилямс
Николас Латифи, снимка Уилямс

Йост Капито продължава да търси причината за слабото каране на Николас Латифи от началото на сезон 2022 в F1. Според шефа на Уилямс, инцидентът на канадеца в миналогодишното издание на Гран при на Абу Даби е оказал негативно влияние на представянето на канадеца.

Латифи без да иска реши борбата за титлата в края на миналата година. Пилотът на Уилямс водеше битка с Мик Шумахер, когато се завъртя и удари в предпазните ограждения на пистата Яс Марина. Това доведе до кола за сигурност, която преобърна събитията и позволи на Верстапен да изпревари Хамилтън.

В следващите дни и месеци Латифи бе подложен на огромен онлайн тормоз, който го е принудил да деактивира профилите си в социалните мрежи. Канадският състезател призна, че дори е получавал редица смъртни заплахи.

Отборът на Уилямс оказа подкрепа на своя пилот по време на този период, но се отказа да коментира публично ситуацията от злощастното състезание. Според британският екип това само би усложнило нещата.

По-рано тази година Латифи заяви, че вече се е фокусирал върху настоящата кампания и е оставил зад гърба си събитията от Абу Даби.

„Трябваше да продължим да му вдъхваме увереност. Заявихме му ясно, че не е сторил нищо нередно. Тогава беше много по-трудно, защото току що бе приключил сезона.“

„Той не беше тук всеки ден, Също така ние не се намесвахме твърде много, тъй като знаехме какво точно се случва.“

„Той изключи профилите си в социалните медии. Ако се бяхме намесили прекалено, мисля, че щяхме да влошим ситуацията. Това е нещо, с което всеки трябва да се справи сам. Латифи беше напълно наясно, че има нашата подкрепа и че сме абсолютно убедени, че не е направил нищо нередно.“

Латифи изживява изключително труден трети сезон в F1. 27-годишният състезател така и не успява да се адаптира към новото поколение автомобили във Формула 1. Канадецът е единственият редовен пилот, който не е спечелил нито една точка.

„Катастрофата в Абу Даби е повлияла негативно на карането на Латифи. Разбира се, той се удари във възможно най-неподходящия момент за някой от своите колеги. От друга страна, катастрофи са се случвали и винаги ще се случват.“

„Никога не обвиняваме пилотите си за такива неща. Всеки един състезател може да допусне грешка. Затова смятам, че ако не искате да катастрофирате, просто си стойте вкъщи!“

„Това също беше част от причината, която му отне доста време през сезона, за да намери своята конкурентоспособност. Сигурен съм, че миналогодишната грешка и е повлияла и психически на пилотирането му след това. Напълно съм убеден, защото е имало и други случаи като този с Латифи. Разбирам го напълно. Затова му вдъхнахме увереност, подкрепяхме го през целия сезон, защото знаехме, че рано или късно ще се върне в правилния път“, допълни Йост Капито.

Бъдещето на Латифи в Уилямс продължава да бъде несигурно. Канадецът продължава да изостава от Алекс Албон и дори бе по-бавен от вероятния си заместник Ник де Врийс.