Начало Избрани Капито: Сарджънт ще „внесе“ младост в отбора на Уилямс

Капито: Сарджънт ще „внесе“ младост в отбора на Уилямс

506
0
Логан Сарджънт, Уилямс
Логан Сарджънт, снимка Уилямс

Йост Капито вярва, че Логан Сарджънт ще внесе малко младост в неговия отбор. Американецът ще направи дебюта си в най-високото ниво на моторните спортове на мястото на Николас Латифи. Въпреки очакванията към него, шефът на Уилямс вярва, че американският състезател е изправен пред стръмна крива на обучение.

В началото на седмицата Уилямс официално потвърди Сарджънт. 21-годишният пилот от Форт Лодърдейл завърши на четвърта позиция в крайното класиране за сезон 2022 в F2. По този начин той събра достатъчно точки, за да получи суперлиценз.

Преди два месеца Уилямс обяви раздялата си с Николас Латифи. Напускането на канадеца бе напълно очаквано, като се има предвид слабите резултати и сериозното му изоставане както и Джордж Ръсел, така и от Алекс Албон.

Сарджънт бе едно от спряганите имена за заместник на Латифи. Първоначално британският отбор искаше да вземе под наем Оскар Пиастри. Австралиецът бе резервен пилот на Алпин. Французите бяха склонни да го дадат под наем на някой друг екип и да задържат Фернандо Алонсо. В крайна сметка тимът от Енстън загуби както Алонсо, така и Пиастри. Двукратният световен шампион реши да премине в Астън Мартин, докато бившият шампион в F2 подписа с Макларън.

След това Уилямс се насочи към Ник де Врис, който направи отлично впечатление когато замени Албон на Монца. Бившият шампион във Формула 2 и Формула Е реши да продължи кариерата си в Алфа Таури.

По този начин легендарният британски отбор насочи вниманието си към Сарджънт. Американецът е част от академията за млади пилоти на Уилямс и направи добро впечатление в F2. Според Капито, младият американец е напълно готов да стане част от стартовата решетка на F1.

Сарджънт направи дебюта си зад волана на тазгодишния болид FW44 в първата тренировка за Гран при на САЩ. След това американецът взе участие в уикендите в Мексико, Бразилия и Абу Даби. Така той получи още точки в пилотската си книжка, които му помогнаха да получи суперлиценз.

Догодина Сарджънт ще стане първият американец, който стартира в F1 от Александър Роси през 2015 г. Също така той ще бъде и първият титулярен пилот от САЩ. Последният такъв случай бе Скот Спийд през сезон 2007 в тима на Торо Росо.

„Видяхме напредъка му и в средата на сезона. Затова стигнахме до заключението, че ако получи точките за суперлиценз, това е правилната стъпка за него да влезе във Формула 1 възможно най-скоро“, сподели Капито.

„Сарджънт ще „внесе“ младост в отбора на Уилямс. Разбира се, той няма опит и съм сигурен, че му предстои стръмна крива на обучение.“

„Трябва да запазим очакванията към Логан за следващата година. Все пак F1 е толкова сложна в сравнение с всички останали серии. Трябва да му дадем шанс да се развива и да прави грешки. Въпреки това съм абсолютно убеден, че ще бъде много бърз“, продължи шефът на Уилямс. „Той се разви много през сезон 2022. Екипът на академията ни също свърши страхотна работа. Той не просто разви шофирането си, но и обучението си и медийните си умения. Като цяло сега Сарджънт е завършен пилот, който е готов да отиде във Формула 1 и е готов да направи следващата стъпка и усъвършенства. Сигурен съм, че той че ще има страхотно бъдеще в спорта.“

Междувременно Албон ще започне втората си кампания в тима на Уилямс. 26-годишният състезател показа отлична скорост, макар да не разполагаше с конкурентен болид. Капито очаква Сарджънт да се учи от по-опитния си съотборник и дори да започне да го предизвиква в квалификациите.

„Догодина Алекс и Логан ще бъдат съотборници. Сигурен съм, че Алекс ще помогне на Логан да научи възможно повече неща.“

„Надявам се, че през сезона и двамата ще станат много конкурентоспособни. Вярвам, че Логан да може да предизвика Алекс поне в квалификациите. Знам, че в състезанията ще е необходимо малко повече време и адаптация. Все пак било чудесно в края на сезона двамата пилоти да са близо един до друг по отношение на конкурентоспособността“, добави Йост Капито.