Начало Дакар Карлос Сайнц и Ауди триумфираха в рали Дакар

Карлос Сайнц и Ауди триумфираха в рали Дакар

908
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц, снимка

Карлос Сайнц и Ауди триумфираха в тазгодишното издание на рали Дакар. Той водеше през по-голямата част в оспорваната надпревара. Това е четвърти триумф на Дакар след тези през 2010, 2018 и 2020 г. Испанецът записа и исторически първи триумф за електрическия автомобил на Ауди. Втори и трети финишираха Гийом де Мевиус (Overdrive Тойота) и Себастиен Льоб (Бахрейн Рейд Екстрийм).

Рали Дакар 2024 беше първи кръг за тазгодишния сезон в световния рали рейд шампионат на ФИА и ФИМ (W2RC). За пета поредна година надпреварата се провежда на територията на Саудитска Арабия. Екипажите изминаха общо 12 етапа на територията на Арабския полуостров. Днес се проведе последната отсечка. Тя бе с дължина от 175 км около град Янбу.

Сайнц водеше през по-голямата част от тазгодишното издание на рали Дакар. 61-годишният състезател не спечели нито един етап от надпреварата. Това бе едва трети случай, в който той не записва нито етапен успех през цялата надпревара

Карлос Сайнц успя да бъде изключително постоянен, което в крайна сметка му донесе и първото място в крайното класиране. Пилотът на Ауди не се сблъска с толкова сериозни проблеми в сравнение с Льоб или съотборниците си Стефан Петерхансел и Матиас Екстрьом.

Разбира се, надпреварата не се размина без затруднения за Карлос Сайнц. Испанският ветеран завърши доста назад в пролога. Това го принуди да потегли в дъното на топ 50. Следователно Сайнц трябваше да си пробива път напред.

Сайнц си разменяше на няколко пъти водачеството с Язид Ал-Раджи (Overdrive Тойота). Саудитецът обаче отпадна в средата на състезанието след катастрофа. Така Карлос Сайнц застана на върна и контролираше събитията оттук нататък.

Във втората половина на рали Дакар 2024, испанецът водеше борба със Себастиен Льоб. Французинът обаче получи сериозни поражения в своята кола през вчерашния ден. Няколко дни преди това Карлос Сайнц спука няколко гуми. За щастие на помощ се притекоха Екстрьом и Петерхансел. Така той загуби сравнително малко време.

В крайна сметка Сайнц записа четвърти успех на рали Дакар с четвърти различен производител. Преди това той триумфира с Фолксваген (2010 г.), Пежо (2018 г.) и Мини през 2020 г. Това е и втори успех за Карлос с автомобил от Групата на Фолксваген. Ауди също така записа първо успех в Дакар след присъединяването си през 2022 г.

Втори в рали Дакар 2024 финишира Гийом де Мевиус (Overdrive Тойота). Белгиецът записа първи подиум откакто се присъедини към премиерната категория на автомобилите. Последното място на подиума зае Себастиен Льоб от тима на Бахрей Рейд Екстрийм. Французинът минимализира щетите, след като получи щети в своя Hunter T1+ заради тежко приземяване. Льоб спечели пет етапни успеха, включително и днешния, но отново се размина с победата в престижното рали рейд състезание.

Четвърти и пети в крайното класиране на рали Дакар 2024 финишираха Герлен Шишери (Overdrive Тойота) и Мартин Прокоп с Форд. Следващите четири места заети от други състезатели на Тойота- Гай Дейвид Ботерил, Жинел де Вилиер, Бенедиктас Ванагас и Лукаш Мораеш. Десетото място остана за Матю Серадори със Century.

При моторите победата грабна Рики Брабек с Хонда. Това е втори успех за американеца в Дакар след този преди 4 години. До него на подиума се качиха още Рос Бранч (Hero) и Адриан Ван Беверен с Хонда. Четвърти и пети се наредиха заводските състезатели на КТМ Кевин Бенавидес и Тоби Прайс. Шестото място остана за Хосе Игнасио Корнехо също с Хонда. В челната десетка влязоха още Лусиано Бенавидес (Хускварна), Даниел Сандърс (GasGas), Щефан Швитко и Мартин Мичек също с КТМ.

Рики Брабек
Рики Брабек, снимка A.S.O./Julien Delfosse/DPPI

В клас „ATW“ победата грабна Мануел Андухар. Това е втори успех за аржентинеца след този пред 2021 г. Втори финишира победителят в последните две издания Александър Жиру. В топ 5 влязоха още Юраж Варга, Лайсвидас Канциус и Антанас Канопкиус.

Мануел Андухар
Мануел Андухар, снимка A.S.O./Frederic Le Floc’h/DPPI