Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Карлос Сайнц подкрепя идеята за промяна в квалификацията

Карлос Сайнц подкрепя идеята за промяна в квалификацията

852
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц, снимка: Макларън

Карлос Сайнц подкрепя идеята за промяна на правилата за втората част на квалификацията. Според сегашните регулации, пилотите трябва да стартират в състезанието с гумите, с които са преминали Q2.

А това на практика се оказа, че дава предимство на водещите отбори. Те могат да преминат Q2 с по-твърди гуми и да стартират с тях. От друга страна тези пилоти, които потеглят от дъното на топ 10 са поставени в доста по-неизгодна ситуация спрямо 11-ия и 12-ия например.

Те трябва да започнат състезанието с използваните във втората част гуми, а тези извън топ 10 имат право на свободен избор на тип гуми. Те могат да сложат и чисто нов комплект, което им дава голямо предимство в първата фаза от надпреварата.

Идеята е за 2020 г. правилото да се стартира с гумите от 2-ата част на квалификацията да отпадне.

Но за да бъде прието това, е нужна единодушна подкрепа от отборите. Самият Сайнц подкрепя това предложение.

„Това правило ни се отрази много силно в Мексико, каза пилотът на Макларън. – Ако не трябваше да стартирам със софт, нямаше да попадна в трафик във втория ми стинт.

И нямаше да се налага с хард да натискам толкова много, за да изпреваря пилотите на Торо Росо. Затова правилото е много ограничаващо за отбори като нашия. То налага големи компромиси за състезанието.“

Ако сте намерили правописна грешка, моля уведомете ни като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter