Начало Дакар Карлос Сайнц триумфира в рали Дакар за трети път

Карлос Сайнц триумфира в рали Дакар за трети път

1000
0
Карлос Сайнц
Карлос Сайнц с Мини, снимка: : Ред Бул Контент Пуул

Карлос Сайнц-старши триумфира в рали Дакар за 3-и път в кариерата си при автомобилите след успехите през 2010 и 2018 г. Испанецът от екипа на Мини X-Raid завърши с 6:21 мин пред миналогодишния победител Насър Ал-Атия с Тойота Хайлукс след оспорвана битка през почти цялото състезание.

Именно катарецът спечели последния етап днес, който беше съкратен до само 166 км от Харад до Кидия. По план той трябваше да е 379 км, но заради изграждане на нови газопроводи в тази зона отсечката беше съкратена значително.

Това съответно не даде голям шанс на Ал-Атия и Стефан Петерхансел да настигнат Сайнц, който имаше аванс от 10 мин пред двамата преди етапа. Насър успя да намали преднината на испанеца само с 4 мин. А това което означаваше второ място за него и 3-а титла са Матадора.

Петерхансел завърши 3-и на 10 мин. Така рекордьорът по победи в Дакар не успя да добави нова корона. Четвърти и пети останаха пилотите на Тойота Ал Раджи и Жиниел де Вилиерс.

Двукратният първенец във Формула 1 Фернандо Алонсо завърши 13-и при първото си участие в Дакар. Той направи силен последен етап, завършвайки 4-и. Но инцидентът във 2-ата отсечка и двойното обръщане по таван в 10-ата му натрупаха 4 часа и 42 мин общо изоставане.

Рики Брабек
Рики Брабек с Хонда

При моторите крайната победа взе Рики Брабек с Хонда.

Така той прекъсна успешната серия на КТМ от 18 поредни победи. Това е първи триумф за японския производител в тази категория от 1989 г.

Въпреки сериозната си преднина от 14 мин пред Пабло Кинтанила с Хускварна, Брабек направи силен етап днес и финишира 2-и, зад Хосе Игнасио Корнехо с Хонда.

Така на финала американецът завърши с 16:26 мин пред Кинтанила, за когото това е най-доброто класиране в Дакар, и с 24 мин пред Тоби Прайс с КТМ. Корнехо остана 4-и, пред  Матиас Валкнер с KTM.

Игнасио Касале
Игнасио Касале

При ATV-ата 3-а победа в кариерата си на Дакар записа Игнасио Касале с Ямаха. Чилиецът се завърна в категорията тази година и доминираше.

Той днес завърши етапа (спечелен от Аркадиус Линднер с Кан-АМ) спокойно 4-и, 1 позиция зад единствения си съперник за победата Смон Витс. В крайното класиране Касале изпревари французина с 18:24 мин. Трети на повече от 1 часа завърши Рафал Соник.

В клас SxS първите три места окупираха пилот с Кан-Ам. Първи стана американецът Кейси Къри при второто си участие в Дакар, следван от Сергей Карякин и Франциско Лопес Контардо.

При камионите Камаз записа 17-а победа в надпреварата.

За втори път тя беше спечелена от Андрей Каргинов. Руснакът го направи в стил в победа в последния етап.

Така той изпревари съотборника си Антон Шибалов с 42:26 мин. Местата на подиума допълни Сиархей Виазович в Маз, който изпревари Дмитри Сотников и не позволи на Камаз да запише тройна победа.

Андрей Каргинов
Андрей Каргинов, снимка: Ред Бул Контент Пуул