Начало Formula E News Касиди с победа в първия старт в Берлин

Касиди с победа в първия старт в Берлин

25
0
Ник Касиди
Ник Касиди, снимка Формула Е

Ник Касиди записа победа в първия старт в Берлин. Пилотът на Ягуар Рейсинг записа втори успех от началото на сезон 2023-24 във Формула Е. До него на подиума се качиха още Жан-Ерик Верн (DS Пенске) и Оливър Роуланд с Нисан.

Берлин е домакин на деветия и десетия кръг от сезон 2023-24 във Формула Е. Състезанията се провеждат на временно трасе, изградено върху бившето гражданско летище Темпелхоф. Това е една от пистите, които приема стартове още от първия сезон във Формула Е. Тази година пилотите ще карат върху нова конфигурация на пистата в Берлин, която е с дължина от 2.343 км

Този уикенд има известни промени в пилотския състав на някои отбори заради застъпването със световния шампионат за издръжливост (WEC). В Берлин няма да участват Себастиен Буеми, Робин Фрайнс, Нико Мюлер и Ник де Врис, които карат в WEC. Сам Бърд пък продължава възстановяването си след операция на лявата китка. На негово място отново кара Тейлър Барнард.

По-рано днес се проведе квалификацията за първия старт в Берлин. Победител в нея стана Едоардо Мортара. Швейцарецът записа първи точки от началото на тазгодишната кампания във Формула Е. Зад него се наредиха Вандоорн, Верн, Сете Камара, Гюнтер, Верлайн, Дарувала и Ди Граси.

Мортара поведе след началото на първата надпревара на пистата в Берлин. Веднага зад него се движеха Верн, Вандоорн, Сете Камара, Верлайн, Да Коща, Гюнтер, Дарувала, Касиди и др. В дъното на колоната бяха заместващите пилоти, както и Де Врис. Нидерландецът продължава да изпитва огромни затруднения, откакто се върна във Формула Е.

В следващите обиколки пилотите в челото използваха атакуващите си режими. Съвсем очаквано, Мортара започна да изостава. Верн поведе в класирането, следван от Вандоорн, Верлайн и Да Коща. Касиди и Еванс също се доближиха до челото.

С напредване на състезанието на пистата в Берлин излезе кола за сигурност. Причината за нейната поява е инцидент на Йоел Ериксон (Енвижън Рейсинг). В същото време повечето пилоти вече използваха атакуващите си режими.

Старт №1 в Берлин беше рестартиран в 16-тата обиколка. Верн отново поведе пред Верлайн, Вандоорн, Мортара, Да Коща, Сете Камара, Еванс, Роуланд, Ди Граси и Гюнтер. В дъното на подреждането се намираха Денис, Хюз, Нато и Дарувала.

В следващите турове Верлайн и Да Коща поведоха колоната, след като се справиха с колегите си от DS Пенске. Трети и четвърти бяха Мортара и Роуланд. Касиди също се доближи до челото. Новозеландецът търси втори пореден успех на пистата в Берлин и втори с тима на Ягуар Рейсинг. В дъното на колоната Лукас ди Граси (Abt Cupra) беше ударен от друг автомобил и се завъртя. В крайна сметка бразилецът се оттегли от първия старт в Берлин заради поражения в своя болид

В 29-тата обиколка в Берлин отново имаше сейфти кар. Този път причината за неговата поява беше инцидент на Максимилиан Гюнтер. Пилотът на Мазерати MSG се удари в предпазните ограждения за завой №19. В същото време Еванс водеше, следван от Верлайн, Да Коща, Роуланд и Верн. За момента Касиди се намираше извън челата десетка. Новозеландецът обаче пестеше много добре своята електроенергия. Келвин ван дер Линде (Abt Cupra) имаше контакт с друг автомобил, в резултат на което счупи предно крило и се прибра в бокса.

В последните турове на първия старт в Берлин имаше голяма битка за победата. В нея участваха Верн, Верлайн, Роуланд и Да Коща. Касиди се доближи до челото, докато Джехан Дарувала имаше контакт със стената. Пилотът на Мазерати MSG счупи предно крило и мина през бокса. Действащият световен шампион Джейк Денис също имаше поражения по своята кола и се оттегли.

Касиди в крайна сметка спечели първия старт в Берлин благодарение на впечатляващото си темпо в последните турове на пистата Темпелхоф. До него на подиума се качиха Верн и Роуланд.

Четвърти се нареди победителят от Монако и съотборник на Касиди Мич Еванс, следван от заводските пилоти на Порше Паскал Верлайн и Антонио Феликс да Коща. Място в зоната на точките намериха още Щофел Вандоорн (DS Пенске), Едоардо Мортара (Махиндра Рейсинг), Саша Фенестрас (Нисан) и Тейлър Барнард с Макларън.