Начало Formula E News Касиди спечели състезанието в Монако и поведе в шампионата

Касиди спечели състезанието в Монако и поведе в шампионата

243
0
Ник Касиди
Ник Касиди, снимка Формула Е

Ник Касиди спечели еПри на Монако. Пилотът на Енвижън Рейсинг записа втори пореден успех от началото на сезон 2022-23 във Формула Е. Втори завърши Мич Еванс (Ягуар Рейсинг). Последното място на подиума бе заето от Джейк Денис от екипа на Андрети.

Монако прие деветия кръг от настоящата кампания във Формула Е. Световният електрически шампионат отново използваше класическата конфигурация на уличната писта в Княжеството.

Хюз повече след старта на тазгодишното издание на еПри на Монако. Пилотът на Макларън потегли от полпозишън на историческото улично трасе в Княжеството. Зад него се движеха Фенестрас, Нато, Гюнтер, Тиктън, Еванс, Касиди, Мортара, Сете Камара и Еванс. Началото на надпреварата мина сравнително чисто и се размина с инциденти

Хюз водеше в началната фаза на състезанието по улиците на Монако. Зад него се движеха автомобилите на Нисан и Тиктъм. По-назад Касиди си пробиваше път напред, както и Роуланд.

В началото на третата обиколка Андре Лотерер отпадна след като удари своя болид в стената. Пилотът на Андрети успя да се прибере навреме извън трасето и не предизвика появата на кола за сигурност.

В следващите няколко тура в Монако Касиди направи още няколко изпреварвания и зае позиция в топ 5. Същевременно Оливър Роуланд (Махиндра Рейсинг) загуби предното си крило заради инцидент в шикана след тунела. Роуланд бе закаран в болницата за преглед заради болки в едната ръка.

Касиди повече в еПри на Монако след като задмина Еванс в завоя Сен Дево. Зад тях се движеха Денис, Фенестрас, Тиктъм, Хюз, Мортара, Гюнтер, Бърд и Нато.

С напредване на състезанието Касиди започна да се откъсва от своите преследвачи. В 22-рия тур се появи кола за сигурност заради автомобила на Гюнтер. Състезателят на Мазерати спря в зоната около казиното след удар с Тиктъм. Няколко обиколки по-рано съотборникът му Едоардо Мортара загуби няколко позиции след удар в стената и поражения по предното крило.

Касиди остана начело след рестарта на еПри на Монако. Новозеландецът бе плътно следван от Еванс, Денис, Фенестрас, Хюз и Тиктъм.

В предпоследната обиколка на пистата се появи нов сейфти кар заради инцидент с Нико Мюлер. Състезателят на Abt Cupra FE Team се удари в предпазните ограждения след контакт с Бърд. Малко след това рейс контролът обяви, че надпреварата ще завърши зад автомобила за сигурност.

Касиди пресе пръв линията при развяването на карирания флаг. Състезателят на Енвижън Рейсинг записа втори пореден успех след този в Берлин и общо трети в кариерата си. Касиди бе избран от феновете и за пилот на деня. До него на подиума се качиха Еванс и Денис. Британецът записа и най-бързия тур.

Четвърти завърши Саша Фенстрас (Нисан), следван от Джейк Хюз (Макларън) и Дан Тиктъм (NIO 333 Racing). Място в челната десетка намерих Жан-Ерик Верн (DS Пенске), Себастиен Буеми (Енвижън Рейсинг), Щофел Вандоорн (DS Пенске) и Сам Бърд (Ягуар Рейсинг).

Благодарение на днешния си успех Касиди поведе във временното класиране. Новозеландецът е следван от Паскал Верлайн, Денис, Еванс и Верн.