Начало Formula E News Касиди спечели старт №2 в Дирия

Касиди спечели старт №2 в Дирия

60
0
Ник Касиди
Ник Касиди, снимка Ягуар Рейсинг

Ник Касиди спечели старт №2 в Дирия. Пилотът на Ягуар Рейсинг откри победната си сметка за сезон 2023-24 във Формула Е. Това е първи успех за новозеландеца с Ягуар. Това му позволи да поведе във временното класиране. Втори финишира Робин Фрайнс (Енвижън Рейсинг), а трети остана Оливър Роуланд с Нисан.

Дирия е домакин на втория и третия кръг за сезон 2023-24 в световния шампионат на Формула Е. Състезанията се провеждат на улична писта с дължина 2.495 км и разположена близо до Рияд. Събитията в Саудитска Арабия е единствените в календара на Формула Е, които се провеждат на изкуствено осветление. Вчера се проведе първия старт по улиците на Дирия. Победител в него стана Джейк Денис, докато Касиди финишира трети.

Фрайнс имаше най-добра стартова реакция и поведе след изгасването на червените светофари. Нидерландецът се справи с потеглилия от полпозишън Роуланд. Зад водещото дуо се движеха Касиди, Верн, Дарулвала, Хюз, Фенестрас, Сете Камара, Бърд и Верлайн

С напредване на състезанието Роуланд загуби позиция от Касиди. Пилотът на Ягуар Рейсинг се доближи до лидера Франйс, който зае неговото място в тима на Енвижън Рейсинг. Междувременно Дан Тиктъм (ERT Racing) имаше контакт с друг автомобил и влезе в бокса за ново предно крило.

Касиди запази първото място при преполовяването на старт №2 в Дирия. Зад него се намираха Фрайнс и Роуланд. След водещото трио се движеха Хюз, Вандоорн, Фенестрас, Бърд, Верн и Верлайн. Световният шампион Джейкс Денис беше извън топ 10, след като имаше ужасна квалификация.

В обиколка №27 Джехан Дарувала (Мазерати MSG) спря в зоната за сигурност заради проблем със спирачките. Това предизвика развяване на жълти флагове. Малко преди това от надпреварата отпадна и Сам Бърд (Макларън). Същевременно Касиди водеше пред Фрайнс и Роуланд. Въпреки близките разлики, изпреварванията бяха по-малко от очакваното.

Касиди в крайна сметка финишира пръв в състезание №2 в Дирия. Това бе шести успех в кариерата на Касиди и първи с тима на Ягуар Рейсинг. До него на подиума се качиха Фрайнс и Роуланд.

Четвърти и пети финишираха Джейс Хюз (Макларън) и Щофел Вандоорн (DS Пенске). След тях се класираха Саша Фенестрас (Нисан) и Паскал Верлайн с Порше. Топ 10 допълниха Жан-Ерик Верн (DS Пенске), Максимилиан Гюнтер (Мазерати MSG) и Мич Еванс (Ягуар Рейсинг).

Касиди повече в общото класиране благодарение на днешния си успех в Дирия. Новозеландецът има актив от 57 точки. Втори е Верлайн с 38. В топ 5 влизат още Верн (33), Денис (28) и Еванс (21).